Kurser för scenografer och kostymdesigner i Photoshop och SketchUp

Datum: 20 jan 2022

TeaterAlliansen har under 2022-2024 vidgat sin kompetensutvecklingsverksamhet till att utöver skådespelare även arrangera aktiviteter för scenografer och kostymdesigner. Kurser och workshops kommer att i möjligaste mån vara avgiftsfria för deltagarna. Satsningen är ett tidsbegränsat projekt som möjliggörs genom statliga medel som tillkommit för att främja scenkonstens återstart efter pandemin.

De kurser som nedan presenteras är ett samarbete mellan TeaterAlliansen och Fackförbundet Scen & Film som exklusivt riktar sig till medlemmar i avdelning 114 Scenografer/Kostymdesigner.

PHOTOSHOP

Upplägg
Förberedelse: Photoshop REFRESHER tillgängliggörs innan kursstart för att alla deltagare ska ha en gemensam baskunskap.

Kursen kommer bl.a ta upp:

  • Färginställningar och ICC-profiler
  • Spara för olika format/media
  • Beskära
  • Att använda penslar, skapa egna penslar
  • Lager, nivåer och filter
  • frilägga/ändra bakgrund/klippa ut
  • Retuschera
  • Text

därutöver anpassas kursen utifrån gruppens önskemål

Efter genomförd kurs: Övningsbaserad inlärning och tillgång till Youtube-kanal med viktiga moment/klipp från kursen finns att se i efterhand med garanterad tillgång i 2 år.

Programvara till Photoshopkursen: På kursen används den senaste versionen av programmet Adobe Photoshop CC på svenska. Har du ditt program på engelska är det inget problem. Du kan använda provversionen av ny photoshop eller din egen version även gamla versioner fungerar.

I mesta möjliga mån anpassas kursen till de enskilda deltagarna.

Kursledare: Joanna Bodzek
Tid: 09.00-12.30
Kurstimmar: 3 dagar x 4 timmar

kurs 1: 20 januari-3 februari online
kurs 2: 12 februari-26 februari på plats i Stockholm
kurs 3: 2 mars-16 mars online

SKETCHUP

Upplägg
Kursen är anpassad efter deltagarnas önskemål. Deltagarna väljer själv vad de vill rita i Sketchup under kursen. Det får gärna vara egna projekt. Vi går igenom funktioner och verktyg som du behöver känna till för att kunna skapa 3D-modeller. Kuren består av 2 dagar där den första fokuserar på det tekniska och den andra på design (du får ett exempel på ett riktigt projekt som kan användas om du inte har egna projekt). Undervisningen baseras på praktiska övningar så att du snabbt går från teori till praktik. Under kursen får du goda råd och tips på hur du lyckas med att skapa digitala 3D-modeller.

Förkunskaper
Du kan välja kursen utifrån två kunskapsnivåer: Anmäl dig till nybörjarkurs alternativt kurs för den som har tidigare erfarenhet av programmet (utifrån din förkunskap).

Kursledare: Joachim von Rost
Kurstimmar: heldagar

kurs 1: 17-18 februari på plats i Nacka/Stockholm – nybörjare
kurs 2: 21-22 februari online – arbetat med programmet tidigare
kurs 3: 24-25 februari online – nybörjare
kurs 4: 28 februari-1 mars på plats i Nacka/Stockholm – arbetat med programmet tidigare

ANMÄLAN till Photoshop och/eller Sketchup här!

OBS! Mejlbekräftelse skickas ut senast 14 dagar före kursstart till alla som anmält sig. Då får du besked om du kan erbjudas plats denna gång eller inte samt om du eventuell står som reserv. Digitala kurser har ett maxantal på 3 deltagare, de fysiska kurserna har ett maxantal på 4 deltagare.

Kurserna är avgiftsfria, MEN om du tackat JA till en plats och avbokar 14 dagar innan kursstart eller senare utgår en avgift på 1000 kr. Beroende på efterfrågan kan fler kurser komma att erbjudas under våren och hösten.

Plats
online eller fysiskt i Stockholm. Se respektive kurs.

Datum
varierande. Se respektive kurs.

Tid
varierande. Se respektive kurs.

Kurserna arrangeras av TeaterAlliansen i samarbete med Avd 114 Scenografer/Kostymdesigner.

Läs mer på TeaterAlliansens hemsida.