Teaterresidens: Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa

Datum: 17 mar - 03 apr 2023

Är du teaterregissör, dramatiker, koreograf eller kanske performance-artist? Är du dessutom intresserad av att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa?

Riksteatern är 2023 en del av det europeiska residenset Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa. Residensprogrammet sträcker sig över sammanlagt åtta veckor i fyra olika länder med syftet att hitta åtta konstnärer som kan bredda utbudet av samtida berättelser i Europa.

Här kommer Common LAB 2023 att äga rum:

– Bobigny, Frankrike 4–17 september (Värd: MC93)
– Stockholm, Sverige 6–20 oktober (Värd: Riksteatern)
– Kairo, Egypten 21 oktober–4 november (Värd: Orient Productions, i samband med CDAF-festivalen)
– Lissabon, Portugal 5–20 november (Värd: Alkantara i samband med Alkantara- festivalen)

Under Common Lab-perioden ägnas särskild uppmärksamhet åt följande frågor:

– Konstnärliga praktiker och berättelser som är underrepresenterade eller frånvarande på våra institutioner. Mångfaldens relevans gällande språk, estetik och representation.
– Det offentliga rummet och synlighet. Hur städers arkitektur och stadsplanering formar värderingar i offentligheten och vad som är synligt och vad förblir osynligt.

Sammanlagt kommer det ske tre Common LAB-utlysningar under en treårsperiod. Varje årligt Common LAB kommer att bestå av fyra tvåveckors-perioder på fyra olika platser, inklusive en icke-europeisk. Den totala residensperioden är åtta veckor. Varje period kommer åtta konstnärer att väljas ut.

Läs mer och ansök senast den 3 april på Riksteaterns hemsida.