Göteborg Film Festival 2024

Datum: 26 jan - 04 feb 2024

Ort: Göteborg

Den 26 januari drar Göteborg Film Festival i gång, och Scen & Film finns på plats med flera spännande punkter. Under Filmforum Sverige arrangerar Sveriges Filmregissörer, Film- och TV-avdelningen, Skådespelaravdelningen och Normkreativa arbetsgruppen samtal, diskussioner och mingel. Under dagarna lanseras också den kostnadsfria webbutbildningen ”Säkert Set”.

 

Filmforum Sverige sker 27–28 januari på Folkteatern i Göteborg och är öppet för alla med ackreditering till Göteborg Film Festival. Vissa av våra aktiviteter kräver dock ingen ackreditering, de är markerade nedan.

Lördag 27 januari – Scen & Films medverkan

13.00–13.45

Vem stöttar det djärva berättandet?
I tider där det ropas på snabba lösningar för att motverka det svenska “droppet” på biograferna är det viktigare än någonsin att tala om kreativitet, djärvhet och tillit till dem som skapar filmerna.
Paradiset Brinner och Miraklet i Gullspång fick pris för bästa film och bästa dokumentär på Guldbaggegalan. Här samtalar regissörerna om de val som behöver göras, den attityd som krävs och de kreativa samarbeten som möjliggör ”det djärva berättandet”. Samtalet tar avstamp i Sveriges Filmregissörers Regibok som presenterades på Filmforum Sverige 2023.
Medverkande: Mika Gustafson och Maria Fredriksson
Moderator: Karin Wegsjö, Sveriges Filmregissörer Scen & Film
I samarbete med: Sveriges Filmregissörer Scen & Film

14.00–16.00

Townhall@Filmforum Sverige – Ett upprop för den svenska filmen
Årets stora nyhet på Filmforum Sverige är ett interaktivt stormöte där branschens röster förenas för att diskutera de mest aktuella och brännande frågorna kring svensk film med målet att hitta nya vägar framåt.
Svensk film och filmbransch står vid ett vägskäl. En nationell filmutredning är på gång samtidigt som branschen påverkas av det ekonomiska läget, den teknologiska utvecklingen och det växande klimathotet. Dessa faktorer skapar en ständig dynamik som kräver anpassning och innovation. Här ges den svenska branschen möjlighet att göra sina röster hörda, ställa frågor till makthavare från bland annat Kulturutskottet, Svenska Filminstitutet, Film i väst och SVT, dela egna reflektioner och initiera meningsfull dialog. Allt med målet att skapa ett livligt och framåtblickande rum.
Moderatorer: Carl Javér, Sveriges Filmregissörer Scen och Film och Andrea Östlund, regissör
I samarbete med: Sveriges Filmregissörer Scen och Film, Oberoende Filmares Förbund, Women in Film and Television, Svenska Filminstitutet

16.00–17.30

Lanseringsevent och mingel för Säkert set på Hotel Draken, Landscape
Vad kan vi göra för att minska olyckor och tillbud inom film- och tv-produktion? Hur kan vi tillsammans skapa en trygg arbetsmiljö? Hur har fokus skiftat på arbetsmiljöfrågorna över åren? Prevent bjuder tillsammans med Scen & Film, Medieföretagen och Yrkesnämnden för film och tv in till lanseringsevent för alla som jobbar, studerar och utbildar inom film- och tv-produktion.
(Ingen ackreditering till festivalen behövs, men föranmälan krävs).

18.00

Film & TV-öl på Draken
Kom och träffa branschkollegor och umgås i baren ”Livingroom” på hotell Draken.
Arr: Film & TV-avdelningen
(Ingen ackreditering till festivalen behövs).


Söndag 28 januari – Scen & Films medverkan

13.30–14.30

Konstnärskap i en digital värld: AI och skådespelaren
Vilken blir skådespelarens roll i en värld där röst och kropp kan fångas in och omarbetas av en dator? Hur värnas konsten som uppstår i det mänskliga mötet och vad händer med samarbetet mellan skådespelare och regissör? Kan en dator göra rösten lika bra som en människa och hur skyddas skådespelarens juridiska rättigheter, parallellt med att vi välkomnar de möjligheter AI ger?
En grupp skådespelare med olika erfarenheter möts i ett samtal om framtiden och ger ett svenskt perspektiv på det som nyligen orsakade strejken i Hollywood.
Medverkande: Louise Ryme, skådespelare; Simon Norrthon, skådespelare och förbundsordförande Scen & Film; Daniel Sjöberg, skådespelare och regissör
Moderator: Hanna Lekander, skådespelare och vice ordförande skådespelaravdelningen Scen & Film
I samarbete med: Skådespelaravdelningen Fackförbundet Scen & Film

15.00–16.00

Mångfald som recept för framgång
Mångfald, inkludering och representation har varit en central del av skapandet i många av de senaste årens största publiksuccéer och mest prisbelönta film- och dramaproduktioner, såväl i Sverige som internationellt. I ett inspirerande samtal om betydelsen av mångfald, både framför och bakom kameran delar paneldeltagarna med sig av erfarenheter och ger sina bästa råd för framgång och publik relevans.
Medverkande: Andra Lasmanis, SVT; Anders Nylander, SFI; Simon Norrthon, Fackförbundet Scen & Film; Anna Odenhall, producent; Solin Bakircian, People of Film
Moderator: Annika Ryberg Wittembury, Normkreativa arbetsgruppen Fackförbundet Scen & Film
I samarbete med: People of Film och Normkreativa arbetsgruppen Fackförbundet Scen & Film

16.00–17.00
Eftermingel på Folk
Scen & Films Normkreativa arbetsgrupp bjuder på snittar och bubbel på Folk i Folkteatern.