Dina avtalsförsäkringar

Som medborgare omfattas vi alla av ett antal försäkringar, till exempel arbetslöshetsförsäkring och den allmänna sjukförsäkringen.

Som ett komplement till de lagstadgade försäkringarna har Fackförbundet Scen & Film förhandlat fram så kallade avtalsförsäkringar som en del i kollektivavtalen. Tanken med avtalsförsäkringarna är att du ska få ett bättre skydd, t.ex. högre ersättningsnivåer.

Om din arbetsgivare tecknat någon av våra kollektivavtal, omfattas du i regel av avtalsförsäkringarna. Avtalsförsäkringarna gäller under anställningstiden och oftast en tid därefter (detta kallas efterskydd).

De flesta av Scen & Films avtalsförsäkringar administreras av försäkringsbolaget AFA. Fora sköter på uppdrag av AFA informationen om avtalspension SAF-LO.

Observera att du själv måste ansöka om ersättning från de flesta av försäkringarna! De betalas inte ut automatiskt. I kontakterna med AFA är det viktigt att informera om att Scen & Films avtalsförsäkring är samma som de som gäller för privatanställda arbetare.

Läs mer om hur avtalsförsäkringarna skyddar dig vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall, pension, föräldraledighet och arbetslöshet under de olika rubrikerna i menyn.