Valberedning

Här presenteras valberedningen som valdes under förbundsmötet 2020.

Valberedningen består av:

Hanne Wirde 
Elisabet Gustafsson
Helena Lundqvist
Lennart Sandberg
(vald av Yrkesavdelningskonferensen oktober 2023)
Joel Torstensson
(vald av Yrkesavdelningskonferensen oktober 2021)


Hanne Wirde är utbildad scenkonstproducent vid Dramatiska institutet/Stockholms dramatiska högskola. Hon gjorde sin praktik på Backa Teater och examensproduktion på Stockholms Stadsteater. Hon arbetat på Örebro Länsteater, Borås Stadsteater, Stadra sommarteater och flera fria teatrar i Göteborg, bland annat Göteborgs Dramatiska Teater, Teater Trixter och Allikateatern.

Hon arbetar nu som producent på Masthuggsteatern och på Högskolan för scen och musik. Hon driver också produktionsplattformen Svärmen tillsammans med skolkompisar från StDH och är lekmannarevisor åt konstkollektivet SNÖ.

Hanne har varit ordförande för Scen & Films yrkesavdelning 112 (producenter, administratörer, producenter mfl) och har representerat avdelningen i bland annat Regionråd Väst och Regionråd Stockholm.


Elisabet Gustafsson är filmregissör och manusförfattare, bosatt i Stockholm, men med en fot i Paris.

Elisabet regisserade 2014 biofilmen ”Krakel Spektakel” och har flera kortfilmer bakom sig, inspelade i både Frankrike och Estland. För närvarande är hon aktuell med dokumentärfilmen ”Drömmen om Djenné”.

Hon har tidigare varit delad ordförande i Sveriges Filmregissörer och är idag adjungerad ledamot och Sveriges representant i FERA, Federation of European Screen Directors.

 


Helena Lundqvist, dansare i Regionteater Väst Danskompani i Borås. Som dansare har hon erfarenheter av att arbeta på institutionsteatrar, repertoarkompani likväl som frilansprojekt och mindre frigrupper. Som dansare anställd och frilans ickeanställd på Dansalliansen.

Hon har under många år varit verksam i Dansavdelningen vid Scen & Film både som ledamot och ordförande, drivit specifika frågor i arbetsgrupper och arbetat mot skolor och utbildningar.

Helena har genom åren undervisat parallellt med hennes dans, bl.a. på flera av Sveriges yrkesutbildningar för dans och danspedagogik som Doch och Balettakademien. Hon har också jobbat pedagogiskt i sociala projekt med dans som ett sätt att mötas människor emellan.

Andra erfarenheter som är värda att lyfta fram för Valberedningens räkning är Helenas transparenta kontaktnät genom Scenkonstens hierarkier, med verksamma, ledare och arbetsgivare inom scenkonstens alla yrkeskårer. Hennes fleråriga delaktighet i referensgruppen för Daglig träning för frilansdansare. Hennes nationella arbetsfält från Västerbotten i norr till Skåne i söder inte bara som dansare och pedagog utan också som koreograf, repetitör, kostymör och tekniker.

”I Valberedningen ser jag fram emot att vara del i möjligheten att sätta samman en grupp för att på effektivast sätt låta dess kunskap och erfarenhet göra skillnad för verksamma inom scen och film framåt.”


Fotograf: Per Eriksson

Joel Torstensson är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan I Malmö. Han har sedan dess arbetat som frilans i egna projekt, varit anställd på Teater Halland och är nu tillsvidareanställd på Dalateatern sedan 2007.

Joel har varit förtroendevald i fackstyrelsen på Dalateatern under åren 2008-2021 och har ett extra engagemang i att konstnärer ska ha så goda förutsättningar och möjligheter som möjligt att livnära sig på sin profession.

När han inte arbetar snickrar han gärna och umgås med familjen.

Lennart Sandberg, teatertekniker vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Tidigare styrelseledamot och kassör i Teknikeravdelningen/105, styrelseledamot vid Kulturhuset Stadsteatern sedan 2018.