Podden Scenrummet

I podden Scenrummet bjuder Fackförbundet Scen & Film och Svensk Scenkonst  in intressanta gäster för att diskutera hur vi skapar inkluderande arbetsplatser och en hållbar arbetsmiljö inom scenkonsten.

Podden leds av kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner.

(Poddarna syns inte om du använder webbläsaren Explorer.
Då kan du i stället lyssna på poddarna på  Acast.com )

Trakasserier och tystnadskultur uppstår inte ur ett vakuum. Det har betydelse om medarbetare bidrar till att bryta destruktiva mönster eller tittar bort och upprätthåller en osund arbetsmiljö. Chefer ser inte allt, men det spelar roll vad de är tydliga med och också vad de väljer att se. Hur skapar vi tillsammans den grundtrygghet och tillit som krävs för att stoppa en jargong som håller på att gå över i trakasserier?

Gäster:
Anna Wahl, professor och vicerektor, KTH, Frida Modén Treichl, singer & songwriter/musikalartist och Magnus Aspegren, VD, Riksteatern

Finns det en motsättning mellan att bry sig om människor och vara konstnärligt storslagen? Varför har vi skapat en bild av geniet som förknippas med maktmissbruk och dåligt beteende? Kan vi bevara vårt behov av stjärndyrkan och samtidigt låta alla ta plats?

Gäster: Astrid Assefa, skådespelare och tidigare teaterchef, Eli Frankel, skådespelare, musiker och performanceartist och Jonas Mosskin, organisationspsykolog och skribent

Inom scenkonsten möts många i nya produktioner och konstellationer under kortare eller längre perioder. Ledare och kollegor varierar ständigt, men är också återkommande. Hur kan vi göra för att inte bli medberoende i en arbetskultur som präglas av dolda maktförhållanden och strukturer? Och måste vi passa oss så att det inte blir för tryggt?

Gäster: Petra Brylander, vd, Uppsala Stadsteater och Sofia Ledarp, skådespelare

Ett avsnitt om att ta sig förbi tystnadskultur och skapa möjlighet för samtal. När en relation har kränkts kan det bli svårt att mötas. Hur går det att komma förbi vrede och ovilja? Vad kan vi lära oss från t ex kyrkans tankar om försoning? Och kan allt verkligen förlåtas?

Gäster: Simon Norrthon, förbundsordförande Fackförbundet Scen & Film (f.d. Teaterförbundet för scen och film), Petra Kron Forsling, HR-chef Kungliga Operan och Ann-Christine Björk, präst och psykoterapeut, Prästbyrån