Aktuella frågor och svar
-
Jag bor i Stockholm och har nu fått ett pjäskontrakt på Stadsteatern i Göteborg. Har jag rätt till traktamente och i så fall hur mycket?
Julia Reinhard, Jurist/Ombudsman:
Huvudregeln för rätt till traktamente är enligt Institutionsteateravtalet att den anställde utför sitt arbete mer än 50 kilometer från arbetsgivarens ordinarie tjänsteställe samt övernattar. I institutionsteateravtalet finns ett tillägg till denna huvudregel, som ger anställda med pjäskontrakt rätt till traktamente även de dagar då de på grund av engagemanget måste vistas mer än 50 kilometer från bostadsorten. Ersättningsnivån är följande. De första 15 dygnen är ersättningen 380 kr. Från 16:e dygnet och upp till 4 månaders anställning är ersättningen 296 kr. Dessutom har du, om teatern inte har ordnat bostad till dig, rätt till nattraktamente med 120 kr i upp till sex månader från anställning. Traktamente enligt undantaget ses som en löneförmån och beskattas därför.
-
Jag gjorde scenografi i en tv-serie i slutet av åttiotalet. Den har gått i repris en gång tidigare. SVT planerar nu att sända den igen – har jag rätt till någon ersättning?
Charlotte Wildig, Jurist (tjänstledig):
Ja, du har rätt till ersättning. Den beräknas genom att en procentsats multipliceras med din ursprungliga ersättning (som i sin tur justeras utifrån konsumentprisindex). Kontakta medlemsrådgivningen om du vill kontrollera ersättningens storlek.
-
Jag har ett anställningsavtal där det står att jag ska göra alla arbetsuppgifter som förekommer på biografen. Innebär det att jag måste göra allt som arbetsgivaren beordrar mig att göra?
David Grepo, Jurist/Ombudsman:
Du är i princip skyldig att utföra de arbetsuppgifter som arbetsgivaren beordrar om det faller under din kompetens och arbetsuppgiften har ett naturligt samband med verksamheten. En anställd som utför samtliga eller flera arbetsuppgifter ska dock ha kompensation för detta i form av högre lön.
-
Jag har tidigare jobbat som ljustekniker på en stadsteater. Nu ska jag göra ljusdesign åt en fri teatergrupp. Jag vet inget om löneläget för den typen av jobb – vet ni?
Fredrik Engdahl, Jurist/Ombudsman:
Det finns ett kollektivavtal för Fria professionella teatrar. I detta avtal finns en paragraf om minimilön för ljusdesigners som anställs på pjäskontrakt. Minimilönen är från 1 november 2020 2 752 kr per arbetsdag från första uppsättningen som en ljusdesigner gör och 4 035 kr per arbetsdag när ljusdesignern har gjort 15 helaftonsföreställningar eller 450 anställningsdagar som ljusdesigner. Eftersom detta är minimilöner kan du givetvis förhandla om en högre ersättning, men hur framgångsrik du blir i förhandlingen beror naturligtvis en hel del på hur den fria gruppens ekonomi ser ut.