Scen & Film 3-2017

Teater Tamauer får oss att älska mens

Teater Tamauers succé Mens ingår i den exklusiva skara föreställningar som spelas på Scenkonstbiennalen 2017. Scen & Film har träffat frigruppen från Göteborg för ett samtal om att lyckas på volley, att vara konstant underfinansierade och längta efter nördtid.

Passaren borgar för säkerhet och kvalitet

Det blir allt vanligare att produktionsbolag ifrågasätter om passare behövs vid en filminspelning. Yrkesrollen reduceras mer och mer, men passarens roll är central. Faktum är att det behövs två personer för att göra passarens jobb. Scen & film träffar passaren Elias Branner på inspelningen av Modus, säsong 2.

Elever på särskola skapar skakande dans

Tove Sahlin har jobbat med skakande dans i fem år i föreställningen My own bodies. Nyligen gjorde elever på särskolan Kung Saga gymnasium en egen tolkning av hennes verk – Mina egna kroppar. – Skakandet är minsta gemensamma nämnare för sjuk som frisk, gammal som ung, säger koreografen Tove Sahlin.

Konstnärer skräms till tystnad

Sverige kommer att stå inför stora kulturpolitiska förändringar vid nästa val, befarar regissören och dramatikern Nasim Aghili: – Teaterförbundet får då en viktig kulturpolitisk roll. Vi måste med största allvar värna konsten och yttrandefriheten, säger hon.