Scen & Film 4-2017

Malmö operas skrädderi kör så att det ryker

När skrädderiet på Malmö Opera står inför en deadline och alla i ateljén jobbar mot ett gemensamt mål – då stortrivs skräddaren och kostymdesignern Mary-Anne Buyondo.

– Det är fantastiskt att förverkliga någon annans vision. Men jag är ivrig och försöker behärska mig för att inte lägga mig i för mycket, säger hon.

 

Hedda vill uppdatera vår bild av Sydafrika

Som Sveriges första kulturråd i Sydafrika står Hedda Krausz Sjögren inför många utmaningar. Kulturen är en relationsstärkare i en osäker värld, menar hon.

 

”Alla mina filmer handlar om barnet i vuxenvärlden”

Teaterförbundet delar varje år ut en guldmedalj till medlemmar för utomordentlig konstnärlig gärning. Guldmedaljör 2017 är Stefan Jarl. Att en filmare får guldmedaljen hör till ovanligheterna, Stefan Jarl är den andre efter Sven Nykvist under medaljens 73-åriga historia. Möt årets pristagare i Scen&film.

 

”Nu ger jag dansen 100 procent”

I flera år jobbade dansaren Pontus Sundset i Tyskland. I Sverige har han medverkat i flera av Virpi Pahkinens och andra stora koreografers verk. Nu är det slut på ströjobben. Med en anställning hos Dansalliansen ger han dansen hundra procent igen.

 

Bland robotar och modeller hos mångsysslaren Mikael

Skådespelare, serietecknare och animatör. Mikael Riesebeck har gjort specialeffekterna till SVT-serien Agenterna, och byggt modellen bakom sagobyn i Selmas saga.

– Det var som att realisera en pojkdröm, säger Mikael Riesebeck. Snart står han på scen i föreställningen Soldat Fabian Bom.