Scen & Film 5-2017

”Den nutida konsten är morgondagens kulturarv”

Jäv och mutbrott har skapat svarta rubriker för Konstnärsnämnden. Som ny direktör och myndighetschef fick Anna Söderbäck onekligen en rivstart. Men med nya pengar och idéer ligger hennes fokus på morgondagen.

En cirkusvärld växer fram i Östergötland

En årligt återkommande nycirkusfestival har hållits i Finspång. Under tre år ska den samtida cirkuskonsten växa och frodas i Östergötland.

– Målet är att bygga en infrastruktur för samtida cirkus, säger Lars Wassrin, kulturutvecklingschef på orten och initiativtagare till projektet.

Josefin tar priset för kyligt skavande scenografi

Produktionsdesigner Josefin Åsberg är dubbelt prisad i Cannes för ett ypperligt helhetstänk i scenografin i filmen The Square. För Scen & film berättar hon hur teamet gick till väga för att bygga upp den visuella bilden.

Borås stadsteater riskerar halvering av egna produktionen

Mobbning, kränkningar och avgående teaterchefer. Borås stadsteater har under en flera år haft såväl interna som externa problem. Nu föreslås en halvering av antalet egenproduktioner. Men kulturförvaltningen talar istället om en satsning.

En dansperformance i lektionsformat tar form

I oktober har föreställningen Ursäkta oss, en skruvad betraktelse från ett SFI-klassrum, premiär i Uddevalla. Koreografen Khamlane Halsackda har rest runt och träffat lokala SFI-klasser för att undersöka hur möten med ett nytt språk uttrycks i dansteater.