Scen & Film 3 – 2018

Gabriela lyfter klassfrågor med humor och svärta

Med sina två succéfilmer Äta sova dö och Amatörer har regissören Gabriela Pichler positionerat sig som en av landets främsta filmskapare. Hon förenar feelgood med knivskarpa skildringar av utanförskap och ett liv bortom storstäderna med ett tydligt maktperspektiv i samtidens Sverige.
Scen och film träffade Gabriela Pichler strax innan hon åkte med Amatörer till festivalen i Tribeca.

Nu tar vi krafttag mot sexuella trakasserier

Nu konstateras det även med statistik: Sexuella trakasserier är vanligare inom scenkonsten och i film/tv-världen än i andra branscher. Teaterförbundet för scen och film och Svensk scenkonst lovar att intensifiera sitt samarbete i frågan.

Sad Symphony – ett körverk som skapar känsla

SAD Symphony är valårs-projektet på Folkteatern i Gävle. Bakom idén står koreografen och regissören Tove Sahlin.
– SAD Sympony är ett slags sorg- och hoppföreställning om hur vi tillsammans står i en rörelse mellan våra egna behov och gruppens, säger hon.

Pia Cornelius – specialeffekternas Mästarinna

Makeup designern Pia Cornelius har med Sydafrika som bas jobbat med internationella filmteam sedan slutet 80-talet. Nu har hon flyttat till Sverige.
–Det skiljer sig åt att arbeta i internationella och svenska produktioner. I Sydafrika har åtta vänner dött under inspelningar. Men Sverige ligger efter när det gäller ergonomi.

Olle Strandbergs himlastormande resa

21 år gammal bröt cirkusartisten Olle Strandberg nacken när han gjorde en baklänges trippelvolt på scen. Ett drygt decennium senare gör han om volten. Denna gång från en språngbräda ovanför molnen på 3 500 meters höjd.
Det blev en konstinstallation och performance för alla invånarna i det lilla samhället Skålan i södra Jämtland.