500 miljoner i stöd till kulturen

I dag presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) ett akut stöd till kulturen för att lindra de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning. Stödet är på 500 miljoner kronor.

Presskonferens med kulturminister Amanda Lind

Medel kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Såväl stora som små aktörer ska kunna få stöd, även frilansare.

– Det är en bra och helt nödvändig satsning som görs. Nu är det av största vikt att de myndigheter som får uppdraget agerar snabbt för att medlen ska träffa rätt. Samtidigt behövs arbetsmarknadspolitiska åtgärder som på ett bättre sätt inkluderar egenföretagare, till exempel tillgång till a-kassan, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

– Vi kommer också att kämpa för att även filmområdet och privatteatrar får del av regeringens särskilda satsningar, säger Simon Norrthon.

Stödet till kulturen ska förmedlas av kulturmyndigheter med särskilda kunskaper på området, som till exempel Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Medlen ska kunna gå till enskilda aktörer, men även till mer strategiska satsningar för att möjliggöra kulturverksamheter framöver.

HÄR kan du se presskonferensen (t.o.m. 27 mars 2020).