Akt nr 3-12

Skolesekken i Norge en kulturrevolution

Medan den svenska versionen av skapande skola ännu trampar i farstun har förlagan ”den kulturella skolesekken” gjort revolution i Norge. Med ett system byggt underifrån har skolesekken på tio år öppnat skolan som en kulturarena. Pygméteatern i Stockholm hör till dem som har erfarenhet av båda systemen.

Inspirationen till Skapande skola kommer till stor del från Norge. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth nämner gärna den kulturella ”skolesekken”. Men i Norge har reformen gjort succé. Den kulturella skolesekken är ett konstprojekt. En nationell satsning som ska bidra till att alla skolelever i Norge får möta professionell konst och kultur av olika slag. Akt belyser varför den norska versionen har gått så bra.

Biogramaskinisten snart ett minne blott

Landets biografer digitaliseras i rask takt. Innan årets slut ska SF ha rustat alla sina salonger med ny teknik. Begreppet biografmaskinist raderas ut, kåren placeras i foajén med uppgift att sälja popcorn och riva biljetter. Bions hjärta – maskinrummet – ska förvandlas till svala och obemannade hightech-anläggningar.

I april försvinner biografmaskinisterna som yrkesgrupp från lönelistorna hos SF, och det är ingen överdrift att påstå att stämningen bland SFs anställda varit lite dämpad senaste halvåret. Förvirring råder och åtskilliga känner tveksamhet över vad teknikskiftet egentligen kommer att innebära för dem personligen. Akt besöker filmstaden i Råsunda och Sergelbiografen.

Trögt driva krav på ersättning mot elektronikbranschen

Med ny teknik och nya tjänster i åtanke driver Copyswede på förhandlingarna för att ge sina medlemmars rätt till upphovsrättsersättning. Nu står mobiltelefoner och on demand-tjänster för tv på tur. För Teaterförbundets del handlar det om stora pengar – över 30 miljoner kronor.