Akt nr 8 2012

Dansares löner dumpas i stora tv-produktioner

Att frilansare erbjuds arvoden och gager under kollektivavtalens nivåer förekommer i alla sektorer i kultur- och mediavärlden. För dansare som engageras för Melodifestivalen kan nivåerna hamna på ungefär hälften av vad kollektivavtalet skulle ha erbjudit.
För Teaterförbundet är det ett växande problem att både tv-bolag och produktionsbolag i allt högre utsträckning anlitar underleverantörer och F-skattare i sina produktioner. Akt beskriver de strukturer som möjliggör att frilansande dansare ibland får hälften av de löner som förespråkas i kollektivavtalet fast de medverkar i en produktion som sänds i en av våra public-service kanaler.

Med Joakim når röstdubbningen nya höjder

I tider när produktionsbolag drar ner på kostnader för dialogregissörer gör Eurotroll tvärtom. De väljer att anställa skådespelaren Joakim Jennefors – en av de få inom sitt skrå som bland annat Disney valt att arbeta med för att regissera svenska dubbningsdialoger.
– Att dubba amerikanska tecknade sagor till svenska är som att sjunga flerstämmigt, säger Joakim Jennefors.

Ljusdesignern Charlotta har fått lära allt på nytt

En olycka kan snabbt vara framme. Ljusdesignern Charlotta Halleröd föll ner från en fem meter hög stege när hon skulle rigga ljus till en föreställning – och fick en traumatisk hjärnskada. Ett år senare ska Charlotta börja arbetsträna. För Akt berättar hon om hur olyckan gick till och vilka konsekvenser skadan fått för henne.