Alicia Vikander får Såstaholms pris till Höstsols minne

Skådespelaren Alicia Vikander tilldelas Såstaholms pris till Höstsols minne 2012, ett av Sveriges största pris för scen- och filmkonstnärer.

Juryns motivering för årets pristagare lyder:

Alicia Vikander tilldelas Såstaholms pris till Höstsols minne 2012, för två utsökta, filmiska rolltolkningar, flickan i Kronjuvelerna, spelad med en intensiv, sagolik naivitet och den unga drottningen i A Royal Affair där hon förenar naken längtan med hudlös närvaro och psykologisk subtilitet.

Såstaholm Hotell & Konferens i Täby delar årligen ut ett pris till en ung och lovande scen- eller filmkonstnär. Pristagaren får 50 000 kronor samt möjligheten att inreda ett eget hotellrum på Såstaholm, som tidigare var Teaterförbundets pensionärshem för sångare, dansare och skådespelare.

– Jag blev så glad när jag fick nyheten om att jag blivit tilldelad detta fina stipendium. Att få möjligheten att sätta avtryck på detta hotell med all sin kulturhistoria ska bli otroligt kul men först och främst är det en stor ära, säger Alicia Vikander.

Priset utses av en oberoende jury bestående av Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet, Åsa Söderberg, chef för Skånes Dansteater, Eric Sjöström, chef för Kulturhuset i Stockholm samt teaterkritiker Lars Ring.

– Det är fantastiskt roligt att Såstaholmspriset på bara fem år har etablerat sig som ett av de stora priserna för artister verksamma inom scen och film i Sverige. Jag är stolt över att medverka till att unga konstnärer på detta sätt får möjlighet till fortsatt utveckling av sitt yrkeskunnande, säger Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande tillika juryns ordförande för priset.

Tidigare pristagare är Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010) och Lindy Larsson (2011).