Arbetsmiljön i filmbranschen för scenografer och kostymdesigner

Hej Kära Kollegor!

Vi i styrelsen för Avd 114 Scenografer/Kostymdesigner har startat en grupp som arbetar med arbetsmiljöfrågor och avtal för oss som arbetar i film/tv branschen. Många av oss i den nya styrelsen med flera representanter från film/tv har gått med för att aktivt skapa en förändring efter ha upplevt hur arbetsvillkoren blivit sämre med kortare förberedelsetider, oerfaren personal, längre dagar, sena manus, sen casting med mera. Därför vill vi nu göra en problemframställan till avtalsgruppen för nytt kollektivavtal och få in flera medlemmars erfarenheter om vad som sker i branschen. Hur ser du på arbetsvillkoren idag?

Scen & Films kollektivavtal med Medieföretagen gällande Film-, TV- och videoinspelning löper ut 31 maj 2023. Det kommer att tillsättas en förhandlingsdelegation och förbundet uppmanar nu alla avdelningar att inkomma med yrkanden för önskade förändringar av avtalet.

Yrkanden ska in senast 30 september 2022 från styrelsen så det är inte lång tid kvar.

Det är värdefullt att få många berättelser från olika projekt och förutsättningar. Stora tv-serier till Moving Sweden projekt, alla har ju sina förutsättningar.
– Passar det in i kollektivavtalet? Har den nya tiden med tv-serier en egen problematik?

Vi vill bli mer transparenta runt hur vår bransch fungerar för att kunna göra förändringar. Nu gäller det att se hur vårt kollektivavtal som finns på hemsidan kan förändras för bättre villkor.

Så skriv och berätta vad du vill förändra! Skriv dina erfarenheter!
Till: arbete.miljo.114@gmail.com.