Årets Startsladd utdelad

Regissören John Skoog tilldelades kortfilmspriset Startsladden för sin film Värn på Göteborg Film Festival. Innan prisutdelningen visades kortfilmerna för publiken på den fullsatta biografen Draken.

Priset är värt cirka en halv miljon kronor i form av filmteknik och kontanter och är ett av världens största kortfilmspriser. Teaterförbundet är en av sponsorerna, och bidraget ska gå till att anställa en filmarbetare.

– Startsladden har lyft en rad välförtjänta filmkonstnärer genom åren och Teaterförbundet är stolta att kunna bidra till detta, säger Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande.

Motiveringen till årets pris löd: ”Startsladden 2015 går till en genuin kortfilm. Med mycket konstnärlig höjd behandlar den ett både högaktuellt och allmänmänskligt ämne på ett subtilt sätt. Konsekvent genomförd och med ett fantastiskt foto! ”

Publikens pris gick till filmen Stoerre Vaerie (Norra Storfjället) av Amanda Kernell.

Övriga finansiärer av priset är Sveriges Television, Svenska Filminstitutet, Film i Väst, Folkets Bio, Dagsljus, Wallin Filmljus, Europa Foley & ADR, Ljudfadern, Independent Kostym och Shoot & Post.