Bibu söker ny värdkommun

Lunds kommun drar in stödet till barn- och ungdomsbiennalen Bibu. Kommunen anser att biennalen inte når tillräckligt många barn och ungdomar. Därför söker nu biennalledningen en ny värdkommun i Skåne.

– För Teaterförbundets medlemmar och branschen är Bibu en otroligt viktig mötesplats. Samtalen och möjlighet att se varandras föreställningar innebär att vi tillsammans kan fortsätta arbetet för en självständig, visionär och konstnärligt högtstående scenkonst för barn och unga. Den värdkommun som tar över från Lund får mycket tillbaka, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet.

Bibu, som ekonomiskt stöds också av Staten Kulturråd och Region Skåne, har vuxit till en allt viktigare mötesplats för aktörer inom scenkonst för barn och unga. Förutom de föreställningar som visas för såväl allmänhet som biennalbesökare, innehåller biennalen en rad seminarier och diskussionsforum.

– Det Svenska kulturlivet behöver en festival som koncentrerat riktar sig mot scenkonsten för barn och unga. Det är en stor del av det totala kulturutbudet, och detta är det som turnerar i hela landet. Detta är den kultur som möter människor i början av deras liv, som ger dem nycklarna till ett fortsatt intresse för stora frågor i livet och konsten, utan vilken man inte blir en hel människa, säger Minna Krook, 2:e vice ordförande i Teaterförbundet.