Björn Granaths gränslösa stipendium till Ellen Jelinek

Skådespelaren Ellen Jelinek , medlem av Dramatens ensemble, har tilldelats Björn Granaths gränslösa stipendium. Stipendiet ska ges ”till en konstnär verkande i Björn Granaths anda, överraskande och gränsöverskridande i röstens och rörelsens, ordets och tonernas oändliga rymder”.

Foto: Magdalena Boman

Stipendiet utdelades på måndagen vid en ceremoni på Teaterförbundet för scen och film, i samband med Rättighetsbolagets stipendieutdelning.

Björn Granaths stipendium har inrättats av familjen efter skådespelarens bortgång. I år delades stipendiet ut för andra gången, och kommer att delas ut ytterligare åtta gånger.

Jurygruppen som utser stipendiet består av Ann-Margret Fyregård Granath, Isabella Granath, Özz Nûjen, Magnus Florin och Anna Carlson.

Motiveringen lyder:
Ellen Jelinek vet att människan är gränslös om hon lyssnar uppmärksamt på den som står bredvid. Då får hon svaret på vem hon är och kan bli. Vad är ett ensamt jag? Ingenting. Den som slutar att lyssna och att se blir bara en liten prick. Men den som ger och tar emot kan få världen att växa.

Ögonblicket på scenen är för Ellen Jelinek ett ansvar och ett löfte. En blick, en gest och ett ord betyder: jag ser dig, jag omfattar dig, det är vi.

Hon är en äventyrare med verklighetssinne, en älskare av livet som vet att livet plötsligt kan ta slut men finns en stund till för oss som är här. Fantasi är för henne inte att önska sig tusen mil bort, fantasi är att förstå att vi redan är på alla jordens platser.

Publiken känner sig trygg med henne, för den vet att hon delar dess otrygghet och mod.
Kort sagt: Ellen Jelinek är ”en konstnär verkande i Björn Granaths anda, överraskande och gränsöverskridande i röstens och rörelsens, ordets och tonernas oändliga rymder”.