Bo Lindgren-pris till kostymskapare

Kostymören Ingrid Sjögren har tilldelats Bo Lindgren-stipendiet för sina framstående insatser i en rad uppmärksammade filmer och tv-produktioner som Drottningoffret, Kungamordet, Äkta människor och filmatiseringen av Maria Langs böcker.

Stipendiet delades ut under Stockholms filmfestival, där Teaterförbundets filmavdelning och Wift (Women in Film and Television) stod värd för en filmcocktail. Ett hundratal personer fanns på plats när Ingrid Sjögren tog emot stipendiet från Teaterförbundets ordförande Anna Carlson.

– Det är jätteroligt när våra yrkesgrupper uppmärksammas för vårt arbete, sa Ingrid Sjögren vid ceremonin.

Stipendiefonden, som förvaltas av Teaterförbundet, har instiftats av Sveriges television och Moviemakers Sweden till minne av scenografen Bo Lindgren, och ska gå till en scenograf, kostymtecknare eller rekvisitör.

Bo Lindgren (1935 – 1991) var en tongivande scenograf inom film- och tv-produktion. Stiftelsens medel härrör från det Prix Europa som tv-filmen Apelsinmannen 1991 erhöll i fiction-klassen. Apelsinmannen bygger på Birgitta Stenbergs roman i regi av Jonas Cornell och med Bo Lindgren som scenograf.