Text: Amélie Kiyomi Marmenlind Foto: Kimberly Ihre
I kontrast till lagerhusets kalla plåtexteriör ter sig det mattbeklädda golvet, stearinljusen, träborden och doften av kardemummabulle varmt välkomnande. Det är ännu en stund kvar till publikinsläpp och festivalvärdarna går koncentrerat igenom dagens program.
Kiki Muukkonen, konstnärlig ledare för Subtopias cirkusavdelning och chef för CirkusMania, vandrar runt i lokalen för ljudcheck med teknikerna. Det är dag tre av CirkusMania, en årlig cirkusfestival som med ett urval svenska och internationella artister riktar strålkastaren mot samtida cirkus.
Till skillnad från tidigare år har årets upplaga blivit tematiskt koncentrerad.
– Vi har valt att fokusera på samtidsbegreppet – på cirkuskonst som problematiserar, provocerar och experimenterar, förklarar Kikki Muukkonen.
Nästan alla föreställningar under CirkusMania 2025 har en kulturkritisk ansats. Verket Manifest tar exempelvis upp samtidens effektivitet och sexualisering, A Study of Losses handlar om förlust och glömska, och The AfroStar Galactica kretsar kring afrofuturism.
I närheten av hangarens scen sitter cirkusartisten Tom Brand. Med en bakgrund inom trähantverk och möbelsnickeri skapar han sin konst långt utanför det ramverk som brukar definiera klassisk cirkus. Han utforskar både skulptur, måleri och livemusik.
Historiskt bygger cirkus bygger på akter där artister från olika discipliner visar upp sina specialiteter inför publik i turordning. Brand anser att identifieringen med särskilda discipliner och objekt, såsom rep eller trampolin, blir till begränsningar.
– Jag för en egen kamp inom mitt fält att utmana den traditionella cirkusens dramaturgi.
Tom Brand upplever att kunskapen om fackliga frågor är låg i cirkusvärlden. Han är själv inte medlem i något fackförbund.
– Cirkus präglas av ”gör det själv”. Vi har alltid varit nomaderna, vi är outcasts – en kropp utan infrastruktur från staten.
Klara Mossberg medverkar på CirkusMania som lindansare i verket Less. Under sin karriär har hon ofta varit den första cirkusartisten att bjudas in i hus som skapats för andra genrer. Okunskapen om cirkusartisters behov hos svenska opera- och teaterhus har fått henne att föra konstformens talan på individnivå.
– Är man först in bär man också ett ansvar. När nästa cirkusartist kommer ska arrangören ha kommit ett steg längre, säger Klara.
Det kan handla om att till produktionen kommunicera behov kopplade till säkerhet gällande exempelvis ljus, riggning och en akrobats behov av uppvärmning och daglig träning också under repetitioner.
Även om Klara Mossberg ser en ökad kunskap om cirkusartisters arbete under de tio år som gått sedan hon bjöds in till Malmö Opera första gången, nämner hon försäkringar som en viktig kvarstående fråga.
Scen & Film har en artistavdelning där cirkus ingår, men för att kunna driva frågan mot försäkringsbolag skulle förbundet behöva fler medlemmar som arbetar med cirkus. Sara Andersson, organisations- och rekryteringsansvarig, nämner tidigare samarbeten med Cirkus Cirkör och Cirkuscentrum (tidigare Manegen) men betonar att det finns svårigheter att rekrytera nya medlemmar inom just cirkusfältet, bland annat för att artisterna ofta jobbar internationellt. I en bransch som innebär frekvent resande är det inte givet att gå med i ett nationellt fackförbund.
– Det finns en självklar anknytning till Scen & Film inom scenkonsten generellt, via bland annat våra kollektivavtal. Vi jobbar för att den samhörigheten även ska bli lika självklar för alla de som jobbar med cirkus, säger Sara Andersson.
Vad skulle då kunna öka möjligheterna för cirkus att uppmärksammas mer i Sverige?
– Det finns ett Dansens hus, men inget Cirkusens hus, säger Kiki Muukkonen menande.
Får hon önska fritt vill hon se fler festivaler, ett turnénätverk likt Dansnät Sverige, samt ökad möjlighet för lokala artister att skapa i Sverige på lång sikt. Trots kulturens och cirkusens många utmaningar är Kiki Muukkonen ändå hoppfull.
– För mig är cirkus en vitamininjektion av hopp. Cirkus manifesterar en tro på vår förmåga att överskrida oss själva.
CirkusMania
CirkusMania föddes ur branschmässan Subcase. Parallellt med branschmässan utvecklades festivalen. Mässan hålls numera av Riksteatern under namnet Cirkus Expo och festivalen CirkusMania samordnas av Subtopia. Sedan 2019 har Subtopia arrangerat CirkusMania tillsammans med över 50 partners i regionen.
Cirkus i Sverige
• Ordet cirkus kommer från latin och betyder cirkel. Det användes till en början för romersk hästkapplöpning som skedde på en cirkulär arena. Mest känd var Cirkus Maximus i Rom.
• Från 1800-talets slut reste cirkussällskap med tåg genom Sverige och hamnade ofta i Gävle för repetitioner och föreställningar. Gävle blev på så sätt cirkusens huvudstad i Sverige.
• Sveriges första gymnasiala cirkusutbildning startade 1988 på Vasaskolan i Gävle. Stockholms konstnärliga högskola erbjuder sedan 2005 en kandidatutbildning i cirkus.
Källa: Gävle kommun
Vill du läsa hela tidningen kan du läsa den på Mina sidor.