Dags att förhandla om löner och villkor

Nu är avtalsrörelsen 2025 och arbetet med att ta fram nya kollektivavtal i gång, både för Scen & Film och för arbetsmarknaden i stort. Förhandlingschefen berättar hur det går till.

Text: Ylva Rehnberg

Christine Strindberg är förhandlingschef på Scen & Film och ansvarar bland annat för avtalen inom scenkonst, film och tv. Hon berättar att det i årets avtalsrörelse på scensidan handlar mycket om arbetsmiljö kopplat till arbetstid. När förberedelsetiden inför en premiär är för kort blir det väldigt mycket jobb under en period, vilket gör det svårt att få återhämtning.

– Det är omöjligt att få en balans mellan arbetsliv och privatliv, vilket gör det svårt att till exempel vara en närvarande förälder, säger hon.

Även inom film och tv finns samma problem: många i branschen tvingas jobba väldigt långa dagar under en hel produktion. Christine Strindberg säger att en väg att förbättra situationen skulle kunna vara att påverka schemaläggningen i en positiv riktning, exempelvis genom att höja övertidsersättningen.

Kraven som facket och arbetsgivarna lämnar till varandra som utgångspunkt för förhandlingarna kallas yrkanden. Vid sidan av förhandlarna, som har samtal med arbetsgivarnas representanter, sätter man också ihop så kallade delegationer utifrån förbundets yrkesavdelningar och lokalavdelningar. De hjälper till att ta fram yrkanden och stöttar förhandlarna när samtalen väl kommit i gång.

Christine Strindberg är väldigt nöjd med Scen & Films process.

– Vi tog fram delegationerna mycket tidigare än vanligt, för att ha god tid. Vi tog också fram en mall för yrkanden med argument, motargument, underlag och så vidare. Jag ser mycket fram emot förhandlingarna för jag vet att vi kommer kunna hämta kunskap och styrka från delegationerna.

Ett yrkande som Christine Strindberg vill lyfta lite extra handlar om likabehandling när det gäller mask och peruk för personer med texturerat hår och annan hudfärg än vit. Det är en problematik som Akt har skrivit om tidigare, där det kan finnas ett kompetensunderskott och även en brist på produkter.

– Det ska bli spännande att diskutera. Vi har tittat på det amerikanska skådespelarfacket som fått in skrivningar om likabehandling i sina avtal.

Vi befinner oss i lågkonjunktur och såväl scenkonsten som filmbranschen kämpar med dålig ekonomi. Men fackets inställning är ändå tydlig:

– De som har jobb i branschen ska kunna leva på det, allt annat är orimligt. Våra medlemmar har också fått högre hyror och större utgifter när inflationen ökade. Självklart behöver deras löner höjas på samma sätt som på resten av arbetsmarknaden, säger Christine Strindberg.


Avtalsrörelsen 2025
Totalt är det över 500 kollektivavtal som berör mer än 3,4 miljoner anställda som ska förnyas under 2025. De flesta av dem löper ut under våren och det gör också majoriteten av Scen & Films 15 avtal. På scenochfilm.se kan du se vilket avtal som gäller för dig.


Vad menas med märket?
I snart 30 år har svenska kollektivavtal utgått från det så kallade märket när det gäller lönehöjningar. Det innebär att facken och arbetsgivarna inom den internationellt konkurrensutsatta industrin förhandlar först och avtalar om en procentsats för löneförhöjningar. Den fungerar sedan som riktmärke för övriga arbetsmarknaden, inklusive Scen & Films områden.

Facken inom industrin gav före jul budet 4,2 procent, vilket arbetsgivarna direkt avfärdade. Industriavtalet löper ut den sista mars, precis som flera av Scen & Films avtal, vilket gör att det kan bli en viss försening innan alla dessa är färdigförhandlade och påskrivna.


Vill du läsa hela tidningen kan du läsa den på Mina sidor.