”Erbjud hotade afghanska kulturarbetare och journalister visum i Sverige”

Svenska kommuner och myndigheter har möjlighet att rädda livet på afghaner som riskerar avrättning på grund av sina yrken. Vi vädjar nu om att erbjuda hotade kulturarbetare en möjlighet att leva och verka här, skriver bland andra 13 företrädare för de största konstnärsförbunden i Sverige på DN:s kulturdebattsida.

När talibanerna tog makten i Afghanistan 1996–2001 förbjöds musik, TV, radio, teater, dans och film. Det blev ”stabilt” i landet, men stabiliteten innebar ett skräckstyre där strikta sharialagar styrde landet.

Det var en regim med offentliga avrättningar och ett brutalt straffsystem där människor stympades för att statuera exempel. En regim där kvinnor förbjöds arbeta, studera och lämna hemmet utan manligt förkläde. En regim där oliktänkande och sexuellt avvikande kunde avrättas genom att slängas från hopptornet i den högt belägna simbassängen i centrala Kabul.

De senaste åren har vi sett hur talibanerna gjort riktade attacker mot journalister, konstnärer, artister och kulturarbetare. Människor med dessa yrken riskerar nu återigen avrättning. Ingen vet vad som kommer att hända – men historien lämnar blodiga avtryck.

Vi hyllar årsdagar, läser om händelser i skolan och tar del av berättelser via populärkultur där människor räddat andra människor från grymheter och krig. Vita bussarna, ”Schindler’s list” och ”Svarta Nejlikan” för att nämna några kända exempel.

Ofta föder dessa berättelser frågan: varför gjorde inte fler mer?

Svenska kommuner, regioner och myndigheter har möjlighet att rädda livet på afghaner som riskerar avrättning på grund av sina yrken. Fristadsprogrammet är ett exempel där Kulturrådet och Migrationsverket samverkar med kommuner genom att erbjuda hotade konstnärer och kulturarbetare en möjlighet att leva och verka.

25 kommuner gör detta i dag. Men det finns ytterligare 265 kommuner i landet.

Vi vädjar nu till regioner och kommuner att aktivt bjuda in journalister, författare, fotografer, musiker, konstnärer, film och kulturarbetare till Sverige: ge dem visum och en möjlighet att undgå terrorn som väntar.

Tillsammans kan vi rädda liv!

 

Martin von Krogh, regissör, Cinema Pameer

Astrid Menasanch Tobieson, regissör/dramatiker

Calle Nathanson, VD Folkets Hus och Parker

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Josefine Engström, ordförande Svenska tecknare

Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation

Nora Lorek, ordförande Pressfotografernas klubb

Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund

Alex Haridi, ordförande, Dramatikerförbundet och manusförfattare

Gunnar Ardelius, verksamhetschef, Ideell kulturallians

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Debattartikeln publicerades i Dagens Nyheter 19/8 2021.