Ett vaccinationsbevis införs för allmänna och offentliga sammankomster

Regeringen vill införa ett vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Smittspridningen ökar i Europa, med fler sjuka och ökad belastning på sjukvården. Folkhälsomyndigheten bedömer att även om läget är stabilt i Sverige just nu, så riskerar smittspridningen att öka även här. FHM vill bromsa uppgången genom att införa ett vaccinationspass. Genom krav på vaccinationsbevis minskar risken för spridning vid evenemang inomhus, idrotts- och kulturevenemang.

– Det är nedslående att vi behöver nya restriktioner för våra verksamheter. Men det är bättre att införa ett vaccinationsbevis än att våra scener och biografer behöver stänga ner igen, säger Simon Norrthon, ordförande i fackförbundet Scen & Film.

– Det är dock väldigt kort tid att ställa om, och kan bli svårt för mindre aktörer att hantera. Det är också av stor vikt att det finns en plan för avveckling av restriktionerna, så att vi kan återgå till en normal verksamhet så snart det är möjligt, säger Simon Norrthon.