Filmpriser till unga talanger

Regissören Julia Thelin tilldelades i helgen årets 1 km film-stipendium vid Stockholms filmfestival.  2018 års hedersomnämnande gick till regissören Ernst De Geer och utmärkelsen Rising Star till Alba August för hennes roll i ”Unga Astrid”.

Foto: Katriina Mäkinen

1 km film-stipendiet delas årligen ut vid Stockholms filmfestival till en ung svensk regissör. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på följande års festival. Stipendiet instiftades 1990 och har sedan dess visat sig vara en indikator för att hitta nya talanger i svensk film.

Årets stipendium går till Julia Thelin för sin skildring av ung vänskap och självständighet i filmen ”Brottas”. I motiveringen nämns att priset ”går till en ung regissör med stor talang för att med rörelse och kroppar diskutera samt presentera olika idéer kring genus, könsroller och sexualitet.”

Julia Thelin är dansare och verksam inom film sedan 2011. ”Brottas” har tidigare tilldelats Skånes kortfilmspris vid filmfestivalen Buff, pris för bästa film vid Uppsala kortfilmsfestival och filmfestivalen Stockmotions stora pris 2018.

1 km films hedersomnämnande 2018 går till regissören Ernst De Geer ”som lika träffsäkert som övertygande diskuterar manlighet och sociala maktstrukturer i finkulturens salonger”.

Skådespelaren Alba August fick utmärkelsen årets Rising Star för rollen som Astrid Lindgren i ”Unga Astrid”.

Prisutdelningen vid Stockholms filmfestival 2018 var den 29:e i ordningen.

Stipendiet 1 km film
Teaterförbundet för scen och film är en av bidragsgivarna till 1km film-stipendiet som går till en ung regissör. Priset ska användas till att göra en ny kortfilm som visas under nästa års upplaga av Stockholms filmfestival. Teaterförbundets bidrag är 15 000 kronor och ska användas till att anställa en professionell filmarbetare bakom kameran, företrädesvis en medlem i Teaterförbundet för scen och film.