Filmstipendium till scenograf

Scenografen och modellbyggaren Anders Hellström har tilldelats 2014 års filmstipendium från föreningen SWEA Los Angeles.

Stipendiet består av $ 7 500 och en resa till Los Angeles för att under tre månader utveckla sina kunskaper.

Motiveringen till årets stipendium lyder:
Årets mottagare av SWEA Los Angeles filmstipendium, Anders Hellström, arbetar som modellbyggare, ett fascinerande och extremt specialiserat yrke inom filmbranschen. Med en verktygslåda bestående av en gränslös fantasi och oändliga färdigheter skapar modellbyggaren innovativa och unika filmmiljöer, befolkade av såväl levande som animerade skådespelare.
Hollywood är den plats där giganterna inom branschen har sina studios och juryn anser att Anders är en exceptionell talang, som kommer att kunna lära sig mycket genom att vistas tre månader i Los Angeles. Förmodligen, tror juryn, kommer Hollywood att lära sig en del av Anders också.

För närvarande ingår Anders i det team som bygger upp scenografin i regissör Roy Anderssons kommande långfilm, med arbetsnamnet “En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”.

Den officiella stipendieutdelningen sker under en mottagning på Scandinavian Film Festival Los Angeles i Beverly Hills i mitten av januari.