Anställningsavtal för huvudklippare som ingås från och med den 1 september 2023 omfattas av de nya royaltyreglerna. Vi uppmanar alla huvudklippare (oavsett anställningsform) att skicka in sina förslag på anställningsavtal/uppdragsavtal till medlemsrådgivningen för att säkerställa att de följer kollektivavtalets nya regler om royalty.
Du som för första gången får titeln ”huvudklippare” behöver ansluta dig till Upphovsrätt Scen&Film. De förvaltar, inkasserar och betalar ut upphovsrättsliga ersättningar till sina medlemmar. Att ansluta sig till Upphovsrätt Scen&Film innebär ingen extra kostnad.
Läs mer om Upphovsrätt Scen&Film här.
Tveka inte att kontakta medlemsrådgivningen om du känner att du har frågor!
Vi uppmanar alla filmklippare som ännu inte är medlemmar i förbundet att ansöka om medlemskap här,
Frågor och Svar
När börjar de nya reglerna om royalty för huvudklippare att gälla?
Avtal för projektanställningar som ingås från och med den 1 september 2023 omfattas av de nya royaltyreglerna för huvudklippare enligt kollektivavtalet Film, TV-, videoinspelning. Kom ihåg att kontrollera att din arbetsgivare är bunden av kollektivavtalet när du blir kontaktad för en produktion. Vi vill också påminna dig om att skicka in ditt avtalsförslag till vår medlemsrådgivning innan du skriver på. Våra jurister är vana att gå igenom olika typer av avtal och kan ge dig värdefull hjälp.
Varför får bara huvudklipparen royalty och inte alla filmklippare?
Huvudklippare blir den nya A-funktionen för klippteamet (om det är flera klippare involverade i projektet). Det är den personen som har det konstnärliga ansvaret för klippningen, precis som en scenograf har för scenografin. Inom scenografiteamet är det endast scenografen som får upphovsrättslig ersättning trots att det är flera som arbetar inom den avdelningen för att färdigställa en inspelningsmiljö.
Jag ska göra mitt första jobb som ”huvudklippare” på en dramaserie. Vad behöver jag tänka på?
Blir du anställd av ett produktionsbolag som är bundet av ett kollektivavtal så är du generellt mer skyddad vad gäller arbetsvillkor och ersättningar än om du till exempel ska fakturera, eller om bolaget saknar kollektivavtal. Som medlem i förbundet kan du skicka in ditt avtal till medlemsrådgivningen. Där får du hjälp av jurister med att se över avtalet så att skrivningarna blir så fördelaktiga som möjligt för dig. Det är extra viktigt nu när det är en ny titel som blir royaltyberättigad. Det är inte säkert att produktionsbolag har hunnit få in rutinen att formulera avtalen rätt från början.
Som egenföretagare omfattas du inte per automatik av kollektivavtalets samtliga delar. Därför är det många saker du behöver tänka på innan du skriver på ett uppdragsavtal. Det handlar inte bara om upphovsrättslig ersättning utan även arbetsvillkor och försäkringsfrågor. Våra jurister har stor erfarenhet av att granska olika typer av uppdragsavtal. Skicka in ditt avtalsförslag innan du skriver på och kom ihåg att ansluta dig till Upphovsrätt Scen&Film.
Kommer jag nu att kunna få retroaktiv royalty från en långfilm jag gjorde 2018?
Nej, det kommer du inte att kunna få. Den ersättning som betalas ut från Upphovsrätt Scen&Film grundar sig på skrivningar i kollektivavtal. Eftersom detta är en helt ny framförhandlad överenskommelse så blir det endast ”huvudklippare” som ingår avtal från och med den 1 september 2023 som omfattas av de nya royaltybestämmelserna i kollektivavtalet för Film/TV, videoinspelning.