Fred och demokrati är enda vägen framåt

Vi har under lång tid följt upptrappningen och hoten från Ryssland med avsikt att kuva Ukraina. Men att det otänkbara skulle ske är ändå svårt att acceptera. Det pågår nu ett oprovocerat anfallskrig mot en suverän nation i Europa, och i stort sett hela världen har reagerat kraftfullt och med avsky.

Den fackliga gemenskapen bygger på alla människors lika värde, en öppen demokrati och yttrandefrihet för alla. En attack mot Ukraina är en attack mot demokratin som institution och fackföreningsrörelsen står enad i sitt stöd för det ukrainska folket.

Vi stöder även det ryska folkets opposition mot kriget och fördömer de övergrepp som den ryska staten begår på sina medborgare när de protesterar eller informerar om vad som faktiskt sker.
Scen & Film lyfter särskilt betydelsen av och hotet mot det fria ordet och kulturskaparnas röst.

Det kan kännas futtigt att i en situation av pågående krig tala om konst och kultur, men kulturskapare och journalister behövs nu mer än någonsin för att bidra med tröst, intellektuell reflektion och sammanhang. Alla som gör detta gör det dessutom med risk för livet eftersom konst och kultur är motstånd.

Det fria ordet är den utsattes hopp om förändring. Alla våra yrkesavdelningar har bidragit med hälsningar om hopp och kamp i en skrivelse som vi skickat direkt till vår systerorganisation i Ukraina.

Jag har spelat eller sett teater vid flera tillfällen av allvarliga händelser, men det har alltid föregåtts av tvivel. När Estonia sjönk, vid diskoteksbranden i Göteborg, när tvillingtornen föll, när Anna Lind mördades. Att ställa sig på en scen, att arbeta på en filminspelning, eller att riva biljetter – kan man göra det när världen brinner? Varje gång övervägde vi att ställa in, men beslutade oss ändå att spela. För det är nu vi går till jobbet, det är nu vi behövs.

Oavsett vad som spelas eller diskuteras silas samtalet genom en gemensam erfarenhet av oro, ilska och förtvivlan. Den upplevelsen ska vi dela med andra och varandra. Särskilt nu när vi kommer ur en tid av skärmtittande och isolering – gå på bio. Gå på teater. Gå på cirkus. Se dans. Mingla med andra människor, tala om det ni sett och låt konstupplevelsen eller föreläsningen klä i ord det ogripbara som pågår i världen. Till slut faller diktaturerna. Fred och demokrati är enda vägen framåt.