Gabriela Pichler fick Kommunals kulturpris

Gabriela Pichler har fått Kommunals stora kulturpris för sin film ”Äta, sova, dö”, som hon både skrivit manus till och regisserat. Priset är på 150 000 kronor.

Juryns motivering löd:

”Äta sova dö” är en modern arbetarklasskildring och ett realistiskt och smärtsamt dokument från dagens Sverige. ”Äta sova dö” skildrar konsekvenserna av hög arbetslöshet, allt mer osäkra anställningar och växande sociala klyftor. Huvudpersonen Rasa förlorar jobbet men gör allt för att skaffa ett nytt jobb. Gabriela Pichler ger röst åt de som tilldelas ”jobbcoacher” och förväntas jobba på sin ”anställningsbarhet”.

Filmen är fantastiskt gestaltad av icke-professionella skådespelare. Det är en film som inte lämnar någon oberörd. ”Äta sova dö” handlar om människovärde och behovet av ett arbetsliv som ger alla chansen att leva ett gott liv.


Juryn utgörs av Kommunals kulturkommitté, som förutom Teaterförbundets ordförande Anna Carlson har bestått av: Jens Assur, Håkan Bengtsson, Marit Bergman, Helle Klein, Linda Lengstrand, Jan-Erik Lindblom, Lawen Mohtadi, Annelie Nordström, Ola Olsson och Anna Sjögren.