Gunnel Lindblom får Teaterförbundets guldmedalj 2018

Gunnel Lindblom tilldelades på söndagen Teaterförbundets guldmedalj för utomordentlig konstnärlig gärning. Priset delades ut under Teaterförbundets riksstämma som hålls på Djurönäset utanför Stockholm.

– Det är med största glädje och stolthet jag överlämnar Teaterförbundets guldmedalj till Gunnel Lindblom, en av Sveriges allra främsta skådespelare och regissörer, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.
Gunnel Lindblom är en internationellt känd skådespelare och regissör, född 1931. Hon gick teaterutbildning 1950 – 1952 på Göteborgs Stadsteater. Därefter har hon medverkat i ett oräkneligt antal pjäser, tv-dramer och filmer, efter filmdebuten i Gustaf Molanders ”Kärlek” 1952. Via Ingmar Bergman kom hon till Malmö Stadsteater och sedan Dramaten.
– Gunnel Lindblom är en föregångare i många sammanhang. En lysande skådespelare på scen och i film, som ständigt söker nya vägar. Fortfarande fullt verksam som konstnär har hon min och mångas stora beundran, säger Anna Carlson.
Teaterförbundets guldmedalj har delats ut sedan 1944, då Inga Tidblad fick priset.
Här finns en lista över tidigare guldmedaljörer.
https://scenochfilm.se/om-teaterforbundet/verksamhet/historia/tidigare-guldmedaljorer/