Rising Star och 1 km film utdelade

Skådespelaren Gustav Lindh fick i helgen priset Rising star, som delas ut under Stockholm filmfestival. Ville Gideon Sörman mottog stipendiet 1 km film för filmen Nyforelsket.

Priset tilldelas en skådespelare som gjort utmärkande prestationer på film och har möjligheten att bli morgondagens stjärna. Motiveringen löd:

2017 års Rising Star inom Stockholm filmfestival tilldelas en ung person som redan gjort ett starkt avtryck i flera filmer. Med en närhet och innerlighet i kombination med en dramatisk skärpa – lyckas han vidröra strängar i vårt inre. Vi förutspår en underbar framtid inom filmen!

Gustav är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö, och medverkande under sin praktik i Den goda människan i Sezuan här på Uppsala stadsteater år 2016.

Gustav Lindh spelar under året Skorpan i Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater. Tidigare har han medverkat i serierna Jordskott, Springfloden och långfilmerna Cirkeln och Beck.

I Juryn till Rising star ingår Lisa Rosengren, Film- och TV-producenterna, Jan Göransson Svenska filminstitutet, Anna Carlson Teaterförbundet för scen och film, Pia Johansson skådespelare och Magnus Krepper skådespelare (ej på bild).

Stipendiet 1km film

Teaterförbundet för scen och film bidrar också till 1 km film-stipendiet som går till en ung regissör.

Årets stipendium gick till regissören Ville Gideon Sörman för filmen filmen Nyforelsket.

Priset ska användas till att göra en ny kortfilm, som visas under nästa års upplaga av Stockholms filmfestival. Teaterförbundets bidrag är 15 000 kronor och ska användas till att anställa en professionell filmarbetare bakom kameran, företrädesvis en medlem i Teaterförbundet.