Hon lanserar märkning för AI-fri film

Den amerikanska manusförfattaren och regissören Justine Bateman är en av Hollywoods mest respekterade röster i AI-debatten. Nu lanserar hon en märkning för filmer och tv-serier som gjorts utan inblandning av AI.

Text: Linus Fremin Foto: Steven Meiers Dominguez

Justine Bateman slog igenom på 1980-talet med den Emmy-nominerade rollen som Mallory Keaton i den populära komediserien ”Fem i familjen”, men har de senaste åren sadlat om till manusförfattare, regissör och producent. Hon är också en märkbar röst i AI-debatten i USA där hon bland annat agerar rådgivare åt det amerikanska fackförbundet SAG-AFTRA gällande AI-frågor. 

– Jag har en examen i datakunskap från UCLA så jag förstår funktionaliteten i hur AI fungerar. Samtidigt har jag länge varit trött på att det inte längre skapas något nytt i filmindustrin. Det satsas bara på remakes, reboots och tusen uppföljare. Och AI är i grunden en monsterversion av allt det här, en sorts automatisering av det förflutna som spottar ur sig Frankenstein-versioner av vad du än matar den med. Det är där vi är nu och det kommer att förstöra vår industri, radera en rad yrken och döda kreativiteten. 

Men kan du inte se att AI kan vara till någon nytta rent kreativt?

– Kreativitet kan inte styras av en algoritm. De som är kallade till konsten på något sätt, att skriva, regissera, uppträda, har genom åren speglat, berikat och förändrat vårt samhälle genom film, musik, teater och andra konstformer. Det tar slut med AI. Jag ser det som att du stoppar samhällets utveckling när du stoppar nytänkandet inom konsten för att bara återvinna, återvinna, återvinna med hjälp av AI.

Justine Bateman har under sommaren stått på Los Angeles gator med plakat i handen som en del av den strejk som fackförbunden SAG-AFTRA och Writer’s Guild utlöste i maj respektive i juli. 

– Vi måste komma ihåg att AI inte en Terminator av sig själv. Det är människor som använder och driver AI framåt, och de gör det oftast av en enda anledning: girighet. För vem tror på riktigt att AI kommer att göra filmer och tv-serier bättre? Jag tror verkligen inte det. Kärlek till pengar får människor att göra dumma saker och så länge girigheten är större än allt annat kommer vi inte kunna stoppa denna utveckling.

Nyligen satte Justine Bateman samman ett råd av högprofilerade namn från den amerikanska filmindustrin i syfte att ge filmer och tv-serier en märkning som garanterar att ingen AI användes i projektet. Rådet, som heter Credo23, består av ”The Handmaid’s Tale”-regissören Reed Morano, ”The Sopranos”-producenten Matt Weiner, ”Once Upon A Time In Hollywood”-kostymdesignern Arianne Phillips och skådespelaren Juliette Lewis.

– Jag tror att det på andra sidan av detta inferno kommer att födas en ny genre, något som är rått och verkligt och mänskligt. För jag tror att människor kommer att vilja ha det. De vill veta vad som är skapat av människor och vad som är skapat av maskiner. Så jag har mitt fokus på vad som kommer efter denna skärseld.


Vill du läsa hela tidningen kan du läsa den på Mina sidor.