Johan Forsberg: ”Facket är den bästa platsen för att skapa hållbar positiv förändring”

Johan Forsberg och Helena Lundqvist är nyvalda ordförande i Scen & Films Dansavdelning. Johan är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och har frilansat sedan 2009. Scen & Film har intervjuat Johan för att få en bild av Dansavdelningens mål och visioner.

Hej Johan! Grattis till ditt nya uppdrag. Hur känns det?
Det känns spännande, lite förvirrande, ansvarsfullt och viktigt!

Vad fick dig att vilja bli fackligt engagerad?
Jag var del av en föreningsrörelse i tonåren som verkligen lärde mig värdet och makten i ett kollektivt arbete och det har följt med mig in i arbetslivet. Mitt första stora jobb som dansare var i Norge på Riksteatret som var väldigt noga med kollektivavtalsreglerna och det blev tydligt när jag fortsatte jobba att alla ställen inte jobbade på samma sätt. Och börjar en tänka på arbetsmiljö så hamnar en till slut i styrelsen.

Vad hoppas du kunna tillföra i din nya roll som ordförande?
Jag hoppas på att kunna leda styrelsen till ett litet krafttag kring rekrytering, marknadsföring och förhoppningsvis fånga delar av den kommersiella dansbranschen som tyvärr är underrepresenterade för oss.

Nyligen deltog du på din första konferens med NSR (Nordiska Skådespelarrådet), hur var det och vad tog du med dig från den upplevelsen?
Det var väldigt lärorikt och inspirerande. Det är häftigt att se kompetensen och engagemanget som finns representerat från hela Norden och det är alltid nyttigt att se att andra jobbar för branschens bästa, det får en att vilja jobba ännu mer själv. Och att kunna utbyta tips, idéer och skapa gemensam samverkan för speciellt dansfältet som är så internationellt är viktigt.

Och slutligen: varför tycker du att det är viktigt att vara medlem i facket?
Solidaritet. Facket gör så mycket mer än att bara hjälpa dig som individ att få kontrakt att stämma. Den individuella stöttningen är såklart superviktig men den kollektiva makten kan förändra hela branscher. Facket är den bästa platsen för att skapa hållbar positiv förändring.