Lyckad arbetsmarknadsdag för filmbranschen

För andra året i rad hölls en välbesökt arbetsmarknadsdag för filmbranschen på StDH, i samarbete med Arbetsförmedlingen Kultur och Teaterförbundet för scen och film, där filmarbetare och producenter hade chans att träffas och diskutera nya filmprojekt.

Cirka 30 personer gjorde en ”pitch” och presenterade sin filmidé för inbjudna produktionsbolag. Under dagen hölls också en rad intressanta föreläsningar och diskussioner.

Staffan Linder och Hanna Bengtsson från Fido visade hur de arbetar med visuella effekter på film, till exempel i tv-serien Walking Dead och i filmen ”Känn ingen sorg”. Beata Mannheimer, utvecklingsansvarig på Filmregion Stockholm-Mälaradalen pratade om STHLM Debut, som stöder långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen.

Erik Gandini, dokumentärfilmare och professor på StDH talade om dokumentärfilmens roll och möjligheter, i ”postsanningens” tid.

Under eftermiddagen diskuterade en panel hur vi får ett hållbart arbetsliv för filmarbetare, där deltog bland andra Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

– Teaterförbundet för scen och film vill lyfta fram filmarbetarnas arbetsförhållanden, och öka deras möjligheter till ett bra arbetsliv, med samma förmåner som övriga arbetsmarknaden säger Anna Carlson.

Dagen avslutades med att Svenska Filminstitutets vd Anna Serner pratade om de nya filmbranschråden, följt av ett mingel.