Manifestation för Ukraina

Varje onsdag hålls en manifestation vid den ryska ambassaden för att stoppa Putins krig mot Ukraina. Idag var Scen & Films ordförande Simon Norrthon på plats. Han inledde med att läsa en dikt av den ukrainske poeten Ija Kiva och höll sedan följande tal:

Just nu pågår ett anfallskrig i Europa där en auktoritär regim attackerar en suverän demokrati. För åtta år sedan inledde Ryssland ockupationen av ukrainskt territorium. För två månader sedan eskalerade Ryssland till ett fullskaligt anfallskrig som ödelagt stora delar av Ukrainas infrastruktur och tvingat miljoner människor på flykt.

Ukraina är en ung demokrati som insisterat på sin rätt att bestämma sitt eget öde. För det tar sig ett auktoritärt Ryssland rätten att bomba landet till underkastelse, alternativt att utplåna det. Att döda tusentals civila. Att utplåna den ukrainska kulturen, allt för att krossa demokratin.

Vi har sedan länge sett hur den ryska regimen allt mer tystar konstnärer och journalister i sitt eget land. Nu ser vi i Ukraina hur den ryska armén systematiskt attackerar civilsamhället för att bryta de strukturer som samlar människor, som uttrycker och formulerar idéer, hopp och gemenskap. Man bombar avsiktligt bostadshus och sjukhus, man bombar kyrkor och teatrar. Man skyr inga medel för att krossa demokratin.
Men den makt som fås genom våld kan endast behållas med våld. Därför kan en diktatur aldrig vinna i längden. Den som tvingas till underkastelse kommer alltid längta efter frihet. Den röst som tystas måste få tala. Men nu är demokratin under attack, och det har aldrig varit viktigare att försvara det fria ordet än nu.

Fackförbundet Scen & Film kommer fortsätta stötta kulturskapare i Ukraina att utrycka sig fritt för att skapa förståelse och fördjupning, tröst och motstånd. Varje människa har rätt att uttrycka sig fritt och ett ansvar för att respektera sin nästa. Varje land har rätt till sitt territorium och att leva i fred. Vi kräver att Ryssland omedelbart drar tillbaka alla sina trupper från Ukraina och att dess ledare ställs inför rätta för sina brott mot civilbefolkningen. Vi uppmanar vår regering att fortsätta verka för ett omedelbart slut på kriget och för en långsiktig uppbyggnad av en varaktig fred.