Manifestation för yttrandefrihet

Lördag den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Vi är elva organisationer som utnyttjar vår yttrandefrihet genom att arrangera en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Efter ett inledningstal av KLYS ordförande, Marika Lagercrantz, kommer varje organisation under fem minuter var att tala om vikten av yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Vi gör det för att visa att det vi i Sverige många gånger tar för givet – att fritt få uttrycka sin åsikt – tyvärr inte är något som alla har möjlighet till.

Vi uppmärksammar också under dagen att i Eritrea sitter den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång. Han greps efter att ha publicerat kritik mot den styrande regeringen i Eritrea. Den 23 september i år är det 15 år sedan han fängslades. Du som kommer till manifestationen på Raoul Wallenbergs torg har möjlighet att frivilligt låsas in och ”solidaritetssitta” en stund i en snarlik kopia av Dawit Isaaks fängelsecell.

I Sverige firar vi i år 250-årsjubileet av Tryckfrihetsförordningen. Yttrandefrihetslagstiftningen är en rättighet som ständigt måste försvaras. Våra organisationer företräder medlemmar som genom olika konstnärliga och litterära uttryckssätt använder sig av den grundlagsskyddade rätten.

Raoul Wallenberg var diplomat och stationerad i Budapest under andra världskriget och räddade tusentals judar undan förintelsen genom sitt civilkurage. Han greps av sovjetiska myndigheter misstänkt för spionage och rapporterades senare död.

Tid: Lördagen den 27 augusti kl. 13.00 – 14.00. Dawit-cellen finns på plats kl. 12.00-17.00.

Plats: Raoul Wallenbergs torg, Stockholm.

Organisationer: KLYS, Journalistförbundet, Teaterförbundet för scen och film, Svenska Regissörsföreningen, OFF, Sveriges Fotografers förbund, FST, Sveriges Dramatikerförbund, KRO, Författarförbundet och Stödföreningen Free Dawit.

Arrangörer: Journalistförbundet, KLYS, Raoul Wallenberg Academy och Stödföreningen Free Dawit.

Bild: Angel Boligan