Masterclass with Swedish Film Director Carl Javér

Sveriges Filmregissörer har sedan ett par år ett samarbete med kulturakademin där vi lyfter fram svenska regissörer och deras regissörsskap. Det är dels en filmad intervju och en följande populär online Masterclass. Nu finns första omgången samlad här med både intervjun och masterclassen som podcast. Trevlig titt och lyssning!

I samarbete med Sveriges Filmregissörer

– Den rekonstruerande dokumentärens styrkor och svagheter.

Med utgångspunkt i filmen Rekonstruktion Utøya, som vann två guldbaggar 2019 för bästa regi och bästa dokumentärfilm samt fick det högsta betygsindex för recensioner av alla svenska filmer 2018, har regissör Carl Javér och moderator James Velasques ett samtal om dokumentärens berättarsätt med fokus på teknik, etik, berättarverktyg, point of view, klippning och den rekonstruerande dokumentärens styrkor och svagheter. De talar även om varför film fungerar på oss människor och varför en forskare som åt en banan hade avgörande betydelse för vår förståelse av det.

Filmregissör: Carl Javér
Carl Javér kommer ur en observerande filmtradition och står bakom filmer som Sjukhuset, Skolan, Heroin och Alla hittar Kärlek utom jag – flera av dem dokumentärserier.
Han var pionjär och utvecklade den lätta digitala tekniken på 90-talet. Idag föreläser han på filmskolor som Akademin Valand, Stockholms Dramatiska Högskola och Stavanger Universitet. Han är Ordförande i Sveriges Filmregissörer och sitter i nomineringsgruppen för Guldbaggen för dokumentärfilm. Han driver också tillsammans med Fredrik Lange det konstnärligt inriktade filmbolaget Vilda Bomben Film AB på Konstepidemin i Göteborg som samarbetar men en mängd olika regissörer däribland Morgane Dziurla Petit, Karin Wegsjö, Bo Sjökvist och Gunnar Bergdahl. Filmer som Vilda Bomben Film producerat de senaste åren inbegriper; Excess Will Save Us, Ingen tid för kärlek, Freak Out, Rekonstruktion Utøya och kortfilmerna Detta är Natten, Ansiktet i Lönndörren och Bad Lesbian. Carl utbildade sig på filmskolan på Biskops Arnö. Carl Javérs senaste dokumentär Rekonstruktion Utøya hade sin internationella premiär på Berlinale 2019 och vann Guldbagge för Bästa dokumentärfilm och Bästa regi 2019 samt nominerades till Nordiska Rådets filmpris 2019. Rekonstruktion Utöya fick det högsta betygsindex för recensioner av alla svenska filmer 2018.

Moderator: James Velasques
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande.

Soundcloud: Q and A
YouTube