Masterclass with Swedish Film Director: Maria Eriksson Hecht

Sveriges Filmregissörer har sedan ett par år ett samarbete med kulturakademin där vi lyfter fram svenska regissörer och deras regissörsskap. Det är dels en filmad intervju och en följande populär online Masterclass. Nu finns första omgången samlad här med både intervjun och masterclassen som podcast. Trevlig titt och lyssning!

I samarbete med Sveriges Filmregissörer

– om att arbeta med barn framför kameran

Med utgångspunkt i bl.a. kortfilmen ”Skolstartssorg” (2017), som visades på över 100 internationella filmfestivaler och vann över 40 priser, har regissör Maria Eriksson-Hecht och moderator James Velasques ett fördjupande samtal om att arbeta med barn framför kameran. Fokus ligger på konkreta verktyg, tips och trix, men också på vilka svårigheter som kan uppstå och vad som är alldeles särskilt underbart unikt med just barn på film. De kommer även att prata om casting, repetitionsteknik, manusanalys och samarbetet med fotografen. Samt skillnaderna mellan att arbeta med barn/amatörer jämfört med professionella skådespelare.

Filmregissör: Maria Eriksson-Hecht
Maria Eriksson-Hecht (1986) är en stockholmsbaserad filmregissör uppväxt i Göteborg. Hon är utbildad i filmregi vid Stockholm dramatiska högskola (nuvarande SKH), med en kandidatexamen 2012 och en masterexamen 2017. Marias mångfaldigt prisbelönta filmer är skådespelardrivna och relationsorienterade; de präglas av en hög emotionell laddning och en tydligt humanistisk blick på människan. Nu senast är hon aktuell med kortfilmen ”Alvaret” som i augusti hade premiär på den italienska filmfestivalen Giffoni. Maria jobbar ofta med unga skådespelare som har liten eller ingen tidigare erfarenhet av filmskådespeleri. Genom arbetet med ett dussintal kort-och novellfilmer med barn och unga i huvudrollerna har hon skaffat sig en gedigen erfarenhet av att arbeta med allt från livliga 4-åringar till truliga tonåringar. Hennes examensarbete vid SKHs masterutbildning bestod av kortfilmen ”Skolstartssorg”, som vid dags dato vunnit över 40 festivalpriser, och den tillhörande masteruppsatsen ”Att regissera barn”. En uppsats som idag används flitigt på svenska filmskolor och som tycks vara unik då det helt saknas skrivna böcker om barn framför kameran inom fiktionsfilm.

För närvarande arbetar Maria med sin långfilmsdebut ”Kevlarsjäl” tillsammans med Zentropa och gör förberedelser för de avsnitt på den andra säsongen av ”Tunna blå linjen” som hon ska regissera.

Moderator: James Velasquez
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande.

Länk till Q&A Podcast kommer här:
Soundcloud
YouTube