Nu betalas ersättningar för Öppet Arkiv ut

Nu börjar Copyswede betala ut ersättningar för medverkan i Öppet Arkiv för åren 2013 och 2014. Innehållet har varit ett urval av SVT:s egenproducerade program från arkiven sända före 1 juli 2005.

– Vi är glada att ersättningarna för Öppet Arkiv nu kunnat fördelas och komma rättighetshavarna till del. Det har tagit lite längre tid att komma i mål med fördelningen av Öppet Arkiv-ersättningarna än för våra redan etablerade ersättningar för t ex vidaresändning av tv, säger Mattias Åkerlind, vd Copyswede.

Den avtalslicens som gjort ersättningen möjligt för program publicerade ur tv-bolagets 50-åriga arkiv är ny. Licensen motverkar inlåsning av material, det vill säga gör det tillgängligt och ger samtidigt rättighetshavare en viss ersättning.

– För ändamålet har vi arbetat fram en helt ny klickbaserad fördelningsmodell. Det har också funnits tiotusentals rättighetshavare – skådespelare, musiker, manusförfattare, dansare, regissörer, kostymdesigners, scenografer, artister med flera – som vi kopplat till de olika programmen, även om medverkandedata inte alltid funnits samlat digitalt, avslutar Mattias Åkerlind.

Stipendier att söka

För att få ut individuella ersättningar till så många som möjligt och inte förlora för stor andel i administrationskostnader, har Copyswede istället för att betala ut små belopp valt att använda en betydande del av ersättningen till stipendier.

Stipendier kommer att vara möjliga att söka hos berörda medlemsförbund. Vart du vänder dig för att söka stipendium beror på vilket sätt du medverkat i arkivet.
Från Teaterförbundet för scen och film kommer stipendierna att kunna sökas under 2018, vilket kommer att utannonseras när det blir aktuellt.