Ny dom till fördel för landets kulturskapare

Södertörns tingsrätt har meddelat dom i målet mellan Copyswede och Telia gällande nivåerna för privatkopieringsersättning (PKE) för de Iphones som Telia importerat under perioden 2009–2016.

– Det är glädjande att tingsrätten har gått på vår linje vad gäller ersättningarna. Det är en viktig dom för våra medlemmar. Det handlar i förlängningen om att våra medlemmar ska få betalt när deras verk används, säger Ulf Mårtens, ordförande i Copyswede och vd för Teaterförbundets rättighetsbolag.

Copyswede yrkade på en ersättning om 3 kr per gigabyte och tingsrätten gör samma bedömning. Domen rör historiska ersättningar. Den nu beslutade ersättningsnivån är en liten avgift som har stor betydelse för landets kulturskapare. Den ligger mellan en halv och två procent av försäljningspriset för produkterna.

– Vi hoppas att branschen nu vill förhandla om ersättningar som ska betalas framöver. Det är så systemet är tänkt, säger Ulf Mårtens.


Vad är privatkopiering?
Privatkopiering är till exempel när du gör kopior av musikfiler på din dator eller smartphone, sparar favorit-program i din tv-box, gör offline-listor, sparar ned poddar i mobilen, gör en kopia av en film och sparar i din ipad, mailar en e-bok till en vän eller sparar ned texter till din dator. Det är helt lagligt så länge du bara delar det med din familj eller några vänner. Många tänker nog inte på att de gör kopior, eftersom det är en naturlig del av att använda telefoner, datorer, ipads, hårddiskar och så vidare. Att kopiera en cd och bränna till en ny cd är också privatkopiering, men inte lika vanligt längre. Vi räknar med att vi kan och får spara ned och dela låtar och filmer som är kopior när vi behöver det. Och så ska det vara. Att prylar fungerar så gör dem mer användbara och värdefulla för oss. Privatkopiering blandas ibland ihop med piratkopiering men är två helt olika saker eftersom piratkopieringen är olaglig, medan privatkopiering är helt laglig.

Vad är privatkopieringsersättning
Låten, filmen eller texten du kopierat är skapad av låtskrivare, musiker, skådespelare, dramatiker, och författare. När du köper en smartphone, dator eller hårddisk betalar försäljaren en avgift för att du ska få privatkopiera på den. Avgiften bygger på hur mycket man brukar kopiera på en sådan pryl och hur mycket lagringsutrymme den har. Pengarna går tillbaka till låtskrivaren, författaren och regissören för deras arbete och de kan jobba vidare med nya låtar, manus, böcker och filmer. Det kallas privatkopieringsersättning, krångligt ord, och förkortas därför ofta PKE. Privatkopieringsersättningen är fastställd i lag och samlas in och fördelas av Copyswede, kulturskapare i förening, eftersom det är omöjligt för låtskrivare och skådespelare att själva åka runt och begära in ett öre här och där när någon kopierat filmen de var med i.