Nya restriktioner införs den 12 januari

Regeringen meddelade idag att ytterligare restriktioner införs på grund av den höga smittspridningen av covid-19. De nya restriktionerna gäller från den 12 januari.

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller att mellan 20 – 500 personer får sällskap bestå av max 8 personer och det måste vara en meters mellanrum mellan sällskapen. Ett deltagartak på 500 personer införs. Detta kräver en förordningsändring och träder i kraft något senare.

– Dagens besked om ytterligare restriktioner innebär en oerhörd påfrestning för ett redan ansträngt kulturliv. I synnerhet de privata arrangörerna drabbas hårt av att offentliga tillställningar inte får samla fler än 500 personer. Att det krävs avstånd mellan sällskap för evenemang med över 20 personer innebär i praktiken att alla salonger påverkas, säger Simon Norrthon, ordförande i Scen & Film.

– Nu krävs riktade och omfattande stöd till de verksamheter som påverkas och till de individer som inte kan utöva sitt yrke. De aviserade 120 miljonerna som presenterades i december var redan då en bråkdel av vad som behövdes. Nu måste regeringen agera och ta fram nya stöd i väntan på en återstart, säger Simon Norrthon.