Nytt kollektivavtal för scenkonstinstitutionerna

I veckan tecknades ett nytt avtal för scenkonstinstitutionerna mellan Teaterförbundet för scen och film och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.
Avtalet är treårigt och likvärdigt med det så kallade märket. Löneökningen blir 2 % per år, och individgarantin blir 200 kronor. Dessutom är parterna överens om ökade pensionsavsättningar motsvarande 0,5 procent.

Parterna konstaterade att några av de frågor som behandlats i årets avtalsrörelse kräver ett mer omfattande utrednings- och förhandlingsarbete. Därför har fem förhandlingsgrupper tillsatts där dessa frågor ska behandlas.

– Vi är glada att vi kunnat teckna ett kollektivavtal där våra medlemmar får lönehöjningar som ligger i nivå med den övriga arbetsmarknaden. Nu ser vi fram emot att fortsätta arbetet i förhandlingsgrupperna med Svensk Scenkonst. Målet är att få bättre avtal för våra medlemmar, och uppnå en samsyn med arbetsgivaren i viktiga frågor som upphovsrätt, anställningsformer, praktik och arbetstider, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.