Film & TV-året 2024

Välkommen till Film & TV-året 2024! Året då Scen & Film satsar särskilt på film- och tv-arbetare med arrangemang under filmfestivaler och andra branschmöten, utbildningar och nätverksträffar.

Nu drar Scen & Film igång Film & TV-året!

Utvecklingen för strömningstjänsterna har i grunden förändrat hur vi finansierar, producerar och konsumerar film och TV. Det har inneburit en växande arbetsmarknad för film- och tv-arbetare, men den snabba tillväxten har varit ansträngande för arbetsmiljön och vi har tagit flera initiativ till att skapa tryggare arbetsplatser och till att stärka kompetensförsörjningen.

Branschen har ofta ett kortsiktigt tänk från produktion till produktion, men därför är hållbara förutsättningar desto viktigare. Fortfarande finns det bolag som väljer att inte träffa kollektivavtal – det vill vi ändra på. Det ska gå att växa i sitt yrke och fortsätta utvecklas i sitt arbete genom livets olika skiftningar. Arbetstider måste planeras på ett hållbart sätt så att ingen far illa eller slits ut i förtid. Den som arbetar inom film och TV har rätt till ett tryggt arbetsliv.

Håll koll på våra aktiviteter under året så gör vi skillnad tillsammans!

– Simon Norrthon, Förbundsordförande Scen & Film

Film & TV i fokus – Jobbet och livet

Jobbet och livet – ett seminarium om det går att få livet i synk med sitt jobb i Film & TV-branschen

Är det möjligt att både prestera på hög nivå i sin yrkesroll och samtidigt vara en närvarande förälder, vän, släkting eller människa? När finns utrymme att tanka energi och läka kroppen när tempot är högt och dagarna är långa?

Den 26 mars 2024 bjöd Film & TV-avdelningen i Scen & Film in till ett seminarium som diskuterade hur arbetssituationen ser ut på svenska arbetsplatser kopplade till TV, film och drama. Hur mycket privatliv har man egentligen möjlighet till när man jobbar på en produktion?

Hur får man ihop kraven, pressen, stressen och tempot på jobbet med att ha familj, barn, vänner och fritidsintressen. Vad kan man kräva av sin arbetsplats för att få mer luft och ren ostörd privat tid utan att bränna broar?

Medverkar gör Emelie Löfgren, Jonas Lindskog och Eleonor Fahlén. Samtalsledare är Carolinne Lidén.

Samtalet arrangerades av Film & TV-avdelningen inom Fackförbundet Scen & Film.

TV i fokus – Vart är vi på väg?

Just nu befinner sig TV-branschen i en skakig och omdanande tid med nedläggningar, hopslagningar, uppsägningar och neddragningar. Hur kommer framtidens TV att se ut – och vad innebär AI för branschen?

Detta och mycket annat diskuterades i ett initierat och öppenhjärtigt samtal mellan Jonas Egnell, SVT; Susanna Badilla, TV4; Axel Eriksson, Warner/Discovery; Peter Nyrén, BBC Nordic; Eva Hamilton och Anders Knave Film & Tv-Producenterna. Samtalet modererades av Simon Norrthon, skådespelare och förbundsordförande i Scen & Film.

Samtalet arrangerades av Film & TV-avdelningen inom Fackförbundet Scen & Film.