Omsättningsstöd för enskilda firmor

Ett omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare föreslås av regeringen efter en överenskommelse med Centern och Liberalerna. Stödet är på sammanlagt 5 miljarder kronor.

Teaterförbundet för scen och film har tillsammans med medlemmar och andra aktörer i branschen arbetat hårt för att även de med enskilda firmor ska omfattas av de stöd som satts in för att kompensera för inkomstbortfallet som drabbat dem under pandemin.

I går kom även beskedet att kulturbudgeten stärks med 3,4 miljarder.

– Kulturens aktörer har tillsammans kämpat hårt för att skapa opinion och informera om hur krisen drabbat våra verksamheter och våra liv. Vi har levererat lösningar och förklarat hur den här branschens ekosystem egentligen fungerar – både som arbetsmarknad, som näring och som mötesplats för publiken. Det har gett resultat, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

– Politikerna har varit tillgängliga och uppriktigt engagerade med att försöka presentera hållbara lösningar, men det här är ett helt nytt stöd som måste träffa rätt från början. Många har stått helt utan lön och stöd sedan i mars, säger Simon Norrthon.

-Mycket arbete kvarstår för att utforma detaljerna så att stödet blir verkningsfullt även mot de speciella förhållanden som råder på kulturarbetsmarknaden. Vi har dels väldigt ojämn fakturering och omsättningskravet på 200 000 är för högt för många.

En förutsättning är att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år. Stödet är på motsvarande sätt som omställningsstödet uppdelat i tre stödperioder; mars – april 2020, maj 2020 och juni – juli 2020. Motsvarande månad eller månader föregående år utgör respektive stödperiods referensperiod.

Läs mer om förslaget på regeringens hemsida.