Omsättningskravet måste sänkas mer för att träffa rätt

Regeringen har i dagarna justerat de omsättningsstöd och omställningsstöd för företagare som införts på grund av pandemin.

Under hösten infördes slutligen ett omsättningsstöd för enskilda företagare, som inte kunnat ta del av de övriga stöd som införts. Nu föreslår regeringen också ett liknande omsättningsstöd för handels- och kommanditbolag. När stödet infördes var företaget tvunget att ha en omsättning på minst 200 000 kronor. Denna summa föreslås nu sänkas till 180 000 kronor.

– Teaterförbundet för scen och film har, liksom många andra, påpekat att omsättningskravet på 200 000 kronor är alldeles för högt satt, därför är det positivt att denna summa sänks. Men många av våra medlemmar har mindre omsättning än så. Många är kombinatörer och frilansar delvis som anställda, delvis som företagare. De kommer även med den sänkta gränsen stå utan möjlighet att ansöka om stöd, eftersom detta inte träffar rätt, säger Simon Norrthon, förbundsordförande, Teaterförbundet för scen och film.

Omställningsstödet  baseras på hur mycket företagen har minskat i omsättning i år jämfört med samma period 2019. Omställningsstödet gäller för närvarande året ut. För perioden augusti till oktober kan företag som tappat minst 40 procent i omsättning söka stöd. För perioden november-december de som har tappat minst 30 procent jämfört med 2019.
Omställningsstödet kan användas av fysiska och juridiska personer som bedriver näringsverksamhet i Sverige och är registrerade för F-skatt.

Läs mer om stöden i regeringens pressmeddelanden.