Priser utdelade under Stockholm Filmfestival

Regissören Tova Mozard tilldelades årets 1 km film-stipendium vid Stockholms filmfestival. 2019 års hedersomnämnande  gick till regissören Fanny Rosell, och utmärkelsen Rising Star till Celie Sparre.

1 km film-stipendiet delas årligen ut vid Stockholms filmfestival till en ung svensk regissör. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på följande års festival.
Årets pristagare Tova Mozard får priset med motiveringen ”Intagande, inkännande men med ett tydligt utifrånperspektiv fortsätter hon utforska olika suggestiva Los Angeles-miljöer, i den sömlösa skarven mellan arrangemang och observation, mellan myt och vardag, mellan konst och film, mellan givna roller och skiftande masker.”

1 km film 2019 hedersomnämnande gick till Fanny Rosell för ”sin humoristiska ton och sitt säregna tillvägagångssätt för att hitta nya och ovanliga perspektiv i hennes humanistiska dokumentärfilmer.”

Årets Rising Star 2019 skådespelare Celie Sparre med motiveringen ”med integritet och lyskraft, med komisk timing, tonalitet och musikalitet. Med en total närvaro och ett avslappnat förhållande till text och situation – blir hen en självklarhet framför kameran.”

Stipendiet 1 km film
Teaterförbundet för scen och film är en av bidragsgivarna till 1km film-stipendiet som går till en ung regissör. Priset ska användas till att göra en ny kortfilm som visas under nästa års upplaga av Stockholms filmfestival. Teaterförbundets bidrag är 15 000 kronor och ska användas till att anställa en professionell filmarbetare bakom kameran, företrädesvis en medlem i Teaterförbundet för scen och film.