Rising Star Award och 1 km film utdelade

Under Stockholm Filmfestivals sista dag delades flera priser ut, däribland Zalando Rising Star Award och stipendiet 1 km film, där Teaterförbundet för scen och film är en av bidragsgivarna.

Lancelot Ncube: 2020 års Zalando Rising Star

Foto: Olav Holten

Zalando Rising Star Awards 2020 tilldelades skådespelaren Lancelot Ncube. 1 km film-stipendiet tilldelades Jo Widerberg för filmen Litegrann och årets hedersomnämnande gick till SaraKlara Hellström för filmen Tvagning.

Motiveringarna löd som följer:

Zalando Rising Star Award
2020 års Zalando Rising Star inom Stockholm Filmfestival tilldelas en skådespelare som tolkar sina roller med empati och komplexitet, som inte dömer sina rollkaraktärer. Hens subtila förvandlingar och finkäånsliga närvaro engagerar och stannar kvar hos publiken långt efter filmens slut. Antingen det gäller rollen Ibbe i ”Kalifat”, Lukas i ”Normala människor” eller Jimi Hendrix i ”Vår tid är nu”. Vinnare är Lancelot Ncube.

I Juryn för Rising Star ingår Anna Carlson (ordf), Alexej Manvelov, Shima Niavarani, Jan Göransson och Lisa Rosengren.

1 km film – stipendiet
Med absolut gehör gestaltar regissören en till synes oansenlig situation som i själva verket betyder allt. Åskådaren får föla två tonåringar erfara både kärlekens lycka och smärta i en känsloresa berättade med finess och värme. Årets 1 km film tilldelas Jo Widerberg för filmen Litegrann och för det kommande projektet Vita Elefanter.1

1 km film – hedersomnämnande
Årets hedersomnämnande går till en regissör som skapat en träffsäker nutidsberättelse. Vi imponeras av filmskaparnas skicklighet i att förmedla en historia som drar in oss i en mörk och obehaglig stämning. 2020 års hedersomnämnande går till SaraKlara Hellström.