Rising Star och 1 km film utdelade

Under Stockholms filmfestival har en rad priser delats ut. Stockholm Rising Star 2015 gick till Aliette Opheim och 1 km film-stipendiet till Victor Lindgren.

Skådespelaren Aliette Opheim har bland annat medverkat i Sandor slash Ida, Snabba Cash III, Tjockare än vatten och Johan Falk. Motiveringen till priset lyder:  ”Stockholm filmfestival Rising star 2015 går till en skådespelare som besitter en djup känslighet och samtidigt en oerhört styrka. Som kastar sig ut och gestaltar olikartade roller med stort mod och integritet. Med känslan att bära på en hemlighet”.

I juryn för Rising Star sitter Teaterförbundets ordförande Anna Carlson, Jan Göransson som är presschef på Filminstitutet och Lisa Rosengren från Film- och tv-producenterna. Externa jurymedlemmar var i år skådespelarna Frida Hallengren och Thomas Hanzon.

Teaterförbundet bidrar också till 1 km film-stipendiet som går till en ung svensk regissör. Årets stipendium gick till Victor Lindgren.

Priset ska användas till att göra en ny kortfilm, som visas under nästa års upplaga av Stockholms filmfestival. Teaterförbundets bidrag är 15 000 kronor och ska användas till att anställa en professionell filmarbetare bakom kameran, företrädesvis en medlem i Teaterförbundet.

Bild: Stockholms filmfestival