Scen & film 1-2017

Länge leve kortfilmen

Svensk kortfilm är i absolut världsklass och ses idag som en egen konstform. Numera finns flera etablerade filmregissörer som fördjupar sig det korta filmformatet. Scen & film har talat om kortfilmens villkor med den i år trefaldigt guldbaggebelönade Johannes Nyholm och Joanna Rytel, båda nominerade till årets Startsladdspris.

Ellen säger hejdå till London

I sommar går Ellen Wettmarks tjänst som Sveriges kulturråd i London ut efter fyra år. Hon slutar med flaggan i topp genom det nordiska projektet Nordic Matters med Southbank Centre, som är ett av de många nordiska samarbeten hon jobbat med.

Fördjupande poddar intar scenkonsten

Det goda samtalet. Det är utgångspunkten för många teaterpoddar som ofta fokuserar på intervjuer med kända scenpersonligheter, både när de görs av teatrarnas marknadsavdelningar och utövarna själva. Det mesta av arbetet sker ideellt.

Maskulinitet utforskas med dragteknik

Det tog bara några minuter så var kurserna fulltecknade när regissören Liv Elf Karlén höll workshop i dragkingteknik för Teaterförbundets medlemmar på Stallet. Initiativet kom från sångaravdelningen.

–För mig handlar kursen om att få syn på ett större register av uttryck i maskulinitet när jag gör mansroller, likväl som att lyckas göra kvinnoroller mer nyanserade, säger Tove Dahlberg, ordförande för sångaravdelningen.