Scen & Film 5-2016

Emmie gungar loss på böljan

Emmie Asplund älskar när det gungar. Så när vindarna på Ålands hav närmar sig kulingstyrka och scenen på kryssningsfartyget kränger, parerar hon bara med kroppen och fortsätter sjunga. De sex dansarna ger järnet i ett fartfyllt hopkok av Eurovisionslåtar.

Mentorer och praktik öppnar dörrar för nyanlända

Mentorskap och praktik på svenska scener ska öppna nya möjligheter för professionella kulturarbetare från andra länder. I augusti påbörjades det unika programmet – kompetensintegration – med tio kulturarbetare från bland annat Syrien, Iran, Irak och Uganda. Syftet är att ta tillvara nyanländas kompetens inom film- och scenkonst och att skapa nya nätverk.

Konst kan öppna där annat inte når fram

2016 firar den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år. Scen & film inleder därför en serie om hur kulturrådens arbete påverkas av att allt fler utländska regeringar tar stryptag om demokratin och yttrandefriheten. Möt Mathias Lafolie i Kina.

Internationell bilaga

I det här numret av Scen & Film medföljer en bilaga om det internationella arbete som Teaterförbundet för scen och film bedriver. Läs mer om hur yrkeslivet ser ut för filmarbetare i Marocko, i Chile och i Indien.